Organdonorer skal hædres med deres egen dag

En lørdag om året skal tilegnes organdonorer, der døde, men gav nyt liv til andre.

Organdonorer og deres familier skal anerkendes ved at have deres egen dag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Nogen skulle dø, for at andre kunne leve. Tilbage står ulykkelige pårørende. Det at give et hjerte eller en nyre er en gave, og organdonorer og deres familier skal hædres for at give så vigtig en gave. Det skal ske med en årlig Organ-donationsdag.

Det er Dansk Center for Organdonation i Aarhus, der står bag dagen, som skal afholdes hvert år den anden lørdag i oktober.

Der er mangel på organdonorer, og derfor står masser af danske patienter på venteliste til for eksempel en lunge, et hjerte eller en nyre.

Det skal den nye organ-donationsdag lave om på, siger centerleder Helle Haubro.

Kendt fra andre lande

- Vi vil bruge dagen til at anerkende alle dem, som har bidraget til at organdonation bliver gennemført. Altså ikke mindst donorerne og deres familier, men også sundhedspersonalet. Vi vil gerne informere, og vi vil gerne invitere til debat i hele samfundet, siger Helle Haubro.

Organdonationsdagen er et ønske fra regeringen.

- Det er et led af regeringens handlingsplan for organdonation. Det er noget man kender fra europæiske lande, men vi har ikke nogen tradition for at hædre dem, der betyder at vi kan redde andre patienters liv, siger Helle Haubro, leder af Dansk Center for Organdonation.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.