Osvald på seks år savner legeaftalerne: 'Jeg bliver fuldstændig sindssyg derhjemme'

Legeaftale eller ej? Det er blevet et svært spørgsmål for mange forældre.

Villads Elkjær Christensen savner både legeaftaler og 2.A på Mørke Skole, så han løste en skoleopgave med en hilsen til klassekammeraterne.

Forældrene står omkring legepladsen ved Frederiksbjerg Skole i Aarhus og ser på noget, der er blevet et sjældent syn.

Børn, der leger sammen.

Men børnene er spredt godt ud over legepladsen, for coronaens restriktioner gælder også de legeaftaler, der plejede at være en del af et barneliv.

Myndighederne siger lige nu "leg med så få børn som muligt", så det er et dilemma for mange forældre, om deres børn overhovedet må lege med andre eller ej. Og stopper man Osvald Mærsk på seks år i sit løb for at spørge, så er det svært at undvære kammeraterne.

- Det er ikke særligt godt, for jeg bliver fuldstændig sindssyg derhjemme, siger han lige ud.

Højst én legekammerat

Savnet har præget hele Osvalds skoletid, for han begyndte i 0. klasse denne sommer. Derfor har hans mor, Maria Mærsk, sagt OK for, at han må ses med én ven.

- Vi har prioriteret, at Osvald leger udendørs med én af de venner, han har haft rigtig god kemi med, siden han startede i 0. klasse. Vi mener, at netop den sociale kontakt er vigtig for, at de får den glæde ved skolen, som skal etableres her i starten af deres skoleliv, siger hun.

Osvald savner i den grad at se vennerne fra 0. klasse. - Netop den sociale kontakt er vigtig for, at de får den glæde ved skolen, som skal etableres her i starten af deres skoleliv, siger hans mor, Maria Mærsk. (© PRIVATFOTO)

Så Osvald må stadig lege med Nohr, men det er også hans eneste legekammerat for tiden. Og Nohrs mor, Signe Borre, har haft mange overvejelser om, hvorvidt legeaftalerne var en god idé eller ej.

- Jeg er alenemor, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi ikke låser os fast i blot at være ham og mig. Han er også enebarn, så jeg synes, at det er vigtigt at se én eller to andre.

Travle børnepsykologer

Spørgsmålet om børns trivsel giver travlhed hos børnepsykologerne, fortæller børnepsykolog Anne-Mette Lange.

- Man skal anerkende, at børnene har det svært lige nu og tale med dem om de følelser, de har: Er de glade, kede af det eller bekymrede? Møde dem og tale med dem om det, råder hun.

- Det betyder ikke, at man som forældre skal give efter, for der er altså retningslinjer, der skal overholdes lige nu. Men barnet skal ses og høres og hjælpes til at finde løsninger til at få det lidt bedre i løbet af dagen, hvis det for eksempel er ked af det.

Det kan blive ekstra udfordrende, hvis forældre til legekammerater fortolker retningslinjerne anderledes, så man på barnets vegne skal sige nej tak til for eksempel at komme ud og spille fodbold.

- Så føler barnet sig endnu mere ked af det. Det kan vi jo alle sammen huske. Og det er jo en tilbagevendende konflikt i det at være forældre at skulle sige nej til noget, som kammeraterne gerne må, siger Anne-Mette Lange.

- Det er selvfølgelig svært, og barnet skal hjælpes til at blive anerkendt for, at det ikke er rart at være udenfor. ”Her har vi altså de her regler, men vi finder en løsning, så vi får det bedste ud af denne tid.”

Men fleksibilitet er en ekstra vigtig del af forældreskabet i en tid, hvor tingene slet ikke er, som de plejer.

- Giv nogle forskellige muligheder for, hvad børnene kan beskæftige sig med, så de har valgmuligheder, og tingene ikke bliver så stive og stramme, siger Anne-Mette Lange.

'Det er noget, de savner'

Osvald og Nohr på seks år leger altså stadig sammen, men legeaftaler er til gengæld helt sløjfet for børnene hos familien Dalsgaard Nielsen, fortæller far Niels, der står med en klapvogn ved legepladsen ved Frederiksbjerg Skole.

- Det er jo for at stoppe smittespredning, så coronaen ikke går amok. Og vi er så heldige, at vi har fire børn, så de kan lege med hinanden. Men det er noget, de savner, og de spørger jævnligt, om de ikke kan få nogle legeaftaler.

Hos Maria Mærsk er den virtuelle verden via computeren blevet vejen hjem til kammeraterne, som Osvald ellers ikke må være sammen med.

- Osvald har en storesøster, som han leger med derhjemme, og så prøver vi at lave virtuelle legeaftaler, hvor de på skærmen kan være fælles om et spil eller bare snakke.

Men for Osvald er det langt fra tilfredsstillende, at vennerne kun er på skærmen.

- Det er det, der gør mig sindssyg. At se folk over computeren, hvor vi bare skal sidde på en stol, siger han.

Forskel på virtuelle venskaber

Der er også stor forskel på, hvordan Osvald og hans ældre søster griber de virtuelle venskaber an, har hans mor bemærket.

- Det har været lidt lettere for vores datter, der er et par år ældre og en pige, at bevare sine sociale relationer på skærmen. Hun ringer til sine veninder, og så sidder de og tegner i hver sin ende. Osvald er lidt sværere at fastholde i de virtuelle fællesskaber, og det kan jeg godt være lidt bekymret for, siger hun.

Niels Dalsgaard Nielsen tror godt, at hans fire børn forstår, at det er en helt usædvanlig situation, som både de og forældrene er i.

- Jeg tror ikke, at det betyder noget på den lange bane, men det generer dem da nu og her. Der er så mange ting i deres hverdag, der er ændret, og de accepterer ligesom, at der er noget, der hedder corona, og så gælder der nogle andre regler, end der plejer.

Maria Mærsk er enig i, at børnene må leve med begrænsningerne lige nu.

- Jeg bakker selvfølgelig op om de retningslinjer, der er, og er enig i, at det er vi nødt til. Så må vi samle dem op bagefter, så godt vi kan. Men det er da absolut en bekymring.

Overlæge råder til at aflyse

Men når det gælder om at stoppe smittespredning, er der ingen tvivl hos ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

Hans svar er klart på det spørgsmål, som mange forældre i øjeblikket stiller sig selv om legeaftaler. Lad være!

- Myndighedernes anbefalinger er, at man alene er sammen med dem, man bor i husstand med. Og grundlaget for legeaftaler er jo, at man er sammen med nogen, man ikke deler husstand med, siger Lars Østergaard.

Den nye og mere smitsomme engelske coronavariant betyder også, at man bør være endnu mere forsigtig. Nu bliver man nemlig regnet som nær kontakt, hvis man har været mindre end to meter fra en person, der er smittet med den engelske variant.

- Følgen af det er faktisk, at man skal være i karantæne i 14 dage. Så der er altså konsekvenser ved at blive nær kontakt til en, der viser sig at være smittet med den engelske variant, understreger Lars Østergaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter