Ovartaci får særudstilling på Charlottenborg

Ovartaci - som boede 56 år på psykiatrisk hospital - bliver præsenteret for københavnerne.

Alle værker på Museum Ovartaci er skabt af kunstnere med psykiske lidelser. (© Museum Ovartaci)

Ovartaci er en anerkendt kunstner med eget museum. Hans billeder udstilles til dagligt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han tilbragte det meste af sit liv som patient.

Nu udstilles hans værker i den første særudstilling af hans værker udenfor Aarhus, og i forbindelse med udstillingen på Charlottenborg i København er et af Ovartacis mest ikoniske værker dukket op igen.

Udstillingens kurator Mathias Kryger har nemlig via aviser og sociale medier efterlyst billedet Hospitalet i Risskov.

- Det var bestilt af en overlæge på hospitalet. Først malede Ovartaci et meget naturalistisk billede af hospitalet, men så sagde overlægen: 'Kan du ikke lave det lidt mere "Ovartaci-agtigt?' Og så kom der en masse figurer på - blandt andet læger, som trækker hvide spor efter sig.

- Der er en stor engel og Ovartaci selv er med på billedet som svævende op i himlen, fortæller Mathias Kryger.

Karakteristisk for Ovartaci er, at han maler mennesker - især kvinder - som samtidig er dyr. - Der ligger en slags forhandling af alle mulige slags kroppe i hans måde at male på.

Ovartaci havde et ønske om at blive kvinde og skar i desperation sin penis af, da han fik afslag på en kønsskifteoperation.

- Der er sådan en længsel i hans billeder om at komme væk til noget andet end det, man er, siger Mathias Kryger.

Mange af Ovartacis malerier er forsvundet - ingen har registreret, hvor de befinder sig. Ovartaci holdt heller ikke selv styr på, hvornår hans værker blev skabt - årstallene må man selv gætte sig til.

Mathias Kryger kalder det "stort og en gave" at have opdaget Ovartaci.

- Jeg har fået blik for, hvor spændende en kunstner Ovartaci er. Mit ærinde er at trække historien om Overtaci til København og ind i en bredere sammenhæng, som går ud over det psykiatri-historiske og Psykiatrisk Hospital i Risskov.

- Jeg vil vise, at der findes et helt fantastisk kunstnerisk livsværk, som er skabt på nogle helt særlige præmisser af en helt særlig person, siger Mathias Kryger.

Særudstillingen med Ovartacis værker åbner 19. september på Charlottenborg.

Facebook
Twitter