Over halvdelen af voldtægts-sigtede er tidligere sigtet for en seksualforbrydelse

Det konkluderer forsker i nyt ph.d.-studie på baggrund af data fra Østjyllands Politi og Center for Voldtægtsofre i Aarhus.

- Det er ret overraskende højt, siger forsker Louise Hjort Nielsen. (© Colourbox)

Når en person bliver sigtet for voldtægt, er der stor sandsynlighed for, at vedkommende tidligere har været sigtet for en seksualforbrydelse.

Det konkluderer Louise Hjort Nielsen fra Syddansk Universitet på baggrund af et nyt ph.d.-studie, hvor hun har analyseret data fra Østjyllands Politi og Center for Voldtægtsofre i Aarhus over en tre-årig periode.

Hele 58 procent af de sigtede i voldtægtssager er tidligere sigtet for en seksualforbrydelse.

- Det er ret overraskende højt, siger Louise Hjort Nielsen.

Studiet beror på tal fra 2008-2010, som er det nyest tilgængelige materiale, fortæller Louise Hjort Nielsen. I studiet er der set på i alt 175 anmeldte voldtægtssager i Østjyllands Politikreds. Ud af de 175 havde 101 af de sigtede en eller flere sigtelser for seksualforbrydelser i bagagen.

Og ifølge Louise Hjort Nielsen har det betydning for, om anklagen i sidste ende fører til dom. Selvom en sigtelse ikke nødvendigvis fører til dom, fortæller Louise Hjort Nielsen, at en eller flere tidligere sigtelser øger sandsynligheden for netop at få en dom.

- Det at have én eller flere tidligere sigtelser for en seksualforbrydelse øger signifikant sandsynligheden for, at man bliver sigtet og dømt i den anmeldte voldtægtssag, fortæller hun.

Ifølge Lars Bjerggaard, der er psykolog på Retspsykiatrisk Afdeling i Risskov, findes der fem forskellige typer voldtægtsmænd. Den mest almindelige vil ofte ikke fortryde sin gerning.

- Den type vil som følge af sine psykopatiske træk sjældent have en følelse af anger eller skyld. De vil ofte være i stand til, hvis de bliver afhørt af politiet, at sige, at de føler anger, men det vil være, fordi de ved, at det er godt at sige, forklarer han.

Her er de fem typiske typer af voldtægtsmænd