Overlæge efter mæslinger i daginstitution: Overvej om pædagoger skal være vaccineret

Overlæge Lars Østergaard mener, at personer, der har andre i deres varetægt, har et særlig ansvar for ikke at give smitte videre.

- Som for eksempel pædagog, lærer, læge og sygeplejerske har man et særlig ansvar for ikke at give smitte videre, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Man skal overveje, om personer, der har andre i sin varetægt, bør være vaccineret mod eksempelvis mæslinger.

Det mener Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

En aarhusiansk kvinde i 20´erne er smittet med mæslinger efter et besøg i Østen. Kvinden har tilknytning til børneinstitutionen Kræmmerhuset i Højbjerg ved Aarhus, som har advaret forældrekredsen om smitten.

-Som for eksempel pædagog, lærer, læge og sygeplejerske har man et særlig ansvar for ikke at give smitte videre. Det kan man gøre ved at lade sig vaccinere. Jeg synes bestemt, at man skal overveje at stramme lovene, siger han.

Mæslinger er nemlig en af de sygdomme, der er allermest smittefarlig og smitter ved hoste og viruspartikler, og det gør det problematisk, hvis en person tilknyttet en institution ikke er vaccineret mod eksempelvis mæslinger.

- Dels får børn først vaccinationen i 15 måneders alderen, så der kan være børn, som ikke er vaccineret, og dels kan der være børn, som er særlig modtagelige for smitte, forklarer Lars Østergaard.

Ann G. Carøe har et barn i Kræmmerhuset og valgte efter smitteudbruddet at få revaccineret sin to et halvt årige datter.

Hun er formand for forældrebestyrelsen i Kræmmerhuset, men har på egne og sin families vegne gjort sig nogle overvejelser, efter der blev konstateret mæslinger.

Mange rejser i dag meget, og i Asien og flere lande i Europa er mæslinger udbredt, og derfor kunne et krav om vaccination af personalet være relevant, mener hun.

- Netop fordi der i daginstitutioner og vuggestuer også er børn, der ikke er gamle nok til at få den første vaccine mod mæslinger, siger hun.

  • I Danmark blev der påvist tre tilfælde af mæslinger i 2016.

  • Alle var importerede efter udlandsrejse.

  • Der blev ikke påvist videre smitte i Danmark.

  • I perioden januar 2016 til januar 2017 blev der fra EU-lande rapporteret 4.484 tilfælde af mæslinger til Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC).

  • I perioden er der registreret 13 dødsfald på grund af sygdommen. Kilde: Statens Serum Institut

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk