Overlæge: Kvinder burde have sofa på recept

Kvinder stresser til sent på aftenen, fordi de laver dobbeltarbejde, viser en undersøgelse. Mænd er derimod bedre til at slappe af.

Kvinder skal lære at holde fokus og slappe af, mener overlæge. (© Colourbox)

Kvinder skal lære at smide sig på sofaen, når de kommer hjem fra arbejde.

Sådan lyder opfordringen fra Ane Marie Thulstrup, der er ledende overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.

En undersøgelse af urin hos mænd og kvinder før og efter arbejdstiden viser nemlig, at der er store kønsforskelle i mænd og kvinders stressniveau, når de får fri.

- Stressniveauet falder ret hurtigt for mændene efter fyraften, mens kvindernes først falder mellem klokken 22 og 23, siger Ane Marie Thulstrup.

Lær at hold fokus

Det tyder derfor på, at kvinder fortsætter med at have travlt efter arbejdet.

En undersøgelse lavet af organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) viser også, at danske mænd bruger 186 minutter på husligt arbejde, mens danske kvinder bruger 243 minutter.

Kvinderne har en tendens til at dobbeltarbejde, men samtidig handler det også om at have det rigtige fokus.

- Man skal lære sig selv at holde fokus på arbejdet, når man er på arbejde, og have fokus på familien, når man er derhjemme. Kvinder skriver tit mails sent på aftenen og tænker på, hvad de skal nå derhjemme i arbejdstiden, siger Ane Marie Thulstrup.

Sofa på recept

På Arbejdsmedicinsk Klinik ser de, at 80 procent flere kvinder end mænd melder, at de har stress. Det giver også kvinderne flere sygemeldinger. Derfor har overlægen en ny recept klar i ærmet.

- Vi har hørt om motion og diæt på recept, men jeg plejer at sige, at vi skal have sofa på recept, siger hun.

Ane Marie Thulstrup opfordrer derfor kvinderne til, at de øver sig i at smide sig på gulvet og lege med børnene, inden de giver sig i kast med opvasken. Også selvom det kan være svært.

- Man kan øve sig i at slappe af bare ti minutter og så lade børnene kravle hen over sig, hvis det er det, som skal til, siger Ane Marie Thulstrup.

Hun mener også, at mange kunne hjælpe sig selv ved at sænke barren lidt for ambitionerne eller købe sig til lidt hjælp, så der kan blive tid til en slapper på sofaen.