Overlæge: Læger og patienter bør google symptomer

Sjældne sygdomme kan opdages og dialogen blive bedre, hvis man foretager en søgning.

Sammenholdt med eksisterende medicinske søgemaskiner, er Google et uundværligt redskab, mener Peter Hokland fra Aarhus Universitetshospital (arkivfoto). (© ColourBox.com)

Både læger og patienter bør google sygdomssymptomer, mener Peter Hokland, der er overlæge og professor på Hæmatologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Søgemaskinegiganten Google har øjnene rettet mod lægevidenskaben med sin egen medicinske forskningsenhed, og der eksisterer en række skræddersyede medicinske søgemaskiner.

Nettets samlede bibliotek af viden kan hjælpe læger på mange måder, lyder det fra Peter Hokland, der peger på, at søgemaskinerne især har stor værdi, når lægerne står over for forvirrende symptomer.

- Det kan for eksempel betyde, at denne her samling af mærkelige symptomer, som vi normalt ikke associerer med hinanden, kan være sjældne sygdomme, der kan opdages tidligere, forklarer han.

Forskning i, hvad folk deler på fora og diskussionsgrupper har vist, at der var patienter, der beskrev tidlige symptomer på kræft i bugspytkirtlen. Derfor råder Peter Hokland som underviser de nye læger til at bruge teknologien aktivt.

- Jeg siger til dem, at de skal bruge deres mobiltelefoner. Også når de er sammen med deres patienter, så de kan få resultater, de kan forholde sig til, siger han.

Han mener også, det er gavnligt for lægerne, at patienterne selv har søgt på nettet inden en konsultation.

- Jeg siger til dem, at de får et dannebrogsflag i karakterbogen, når de har været inde og søge, for det giver en udmærket snak om deres situation. De hører også bedre efter, når man skal fortælle om bivirkninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk