Overlæge: Multiresistente bakterier kræver samme fokus som terror

Der er sket en stigning i antallet af multiresistente bakterier. Sygehusene får vanskeligere og vanskeligere ved at behandle patienterne.

Patienter får et længere, mere ubehageligt og mere kompliceret behandlingsforløb, når de bliver ramt af multiresistente bakterier. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Der skal mere fokus på multiresistente bakterier, for de udgør en lige så stor trussel som klimaproblemerne og terror.

Sådan lyder det fra Lars Østergaard, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Multiresistente bakterier er særligt farlige, fordi behandling med antibiotika ikke hjælper patienten.

Forskerne bag en ny britisk rapport forudser, at ti millioner mennesker kan dø hvert år fra år 2050 og fremover, medmindre vi optrapper kampen mod multiresistente bakterier.

- Der er god grund til at tage det budskab alvorligt, mener Lars Østergaard.

Han oplever både en stigning i antallet af multiresistente bakterier, og at sygehusene får vanskeligere og vanskeligere ved at behandle patienterne.

Han har ikke haft patienter, der er døde, fordi antibiotika ikke kunne hjælpe, men det har været tæt på, og han har oplevet flere patienter få et længere, mere ubehageligt og mere kompliceret behandlingsforløb på grund af multiresistente bakterier.

Lars Østergaard mener endvidere, at det er en verdensomspændende problematik, som har for lidt bevågenhed.

- Det er et emne, der skal op et seriøst politisk plan, og jeg kan godt forestille mig Danmark som foregangsland, der tager teten til internationale konferencer på linje med klimakonferencer, siger han.