Overlæge: Vi har brug for en særlig hospitals-afdeling for uhelbredeligt syge

En specialafdeling vil spare dødssyge patienter for unødige lidelser, mener overlægen

Næsten halvdelen af alle dødsfald i Danmark sker på hospitalet, men hospitalerne gør for lidt for de uhelbredeligt syge, mener overlæge (arkivfoto)

Hospice er for de få, og hospitalet er for de mange.

Alligevel er antallet af hospicer firdoblet siden 2000.

Men langt størstedelen af danskerne dør enten på hospitalet eller i eget hjem.

Derfor efterlyser overlæge Bodil Abild Jespersen fra Det Palliative Team på Aarhus Universitetshospital andre alternativer.

- Jeg kunne ønske, at man etablerede en palliativ afdeling. Jeg tror også, det økonomisk kunne være en gevinst. Fordi man på sådan en afdeling kunne spare patienten for en lang række unødige undersøgelser i den sidste tid, siger hun.

En palliativ afdeling fokuserer på at nedsætte og lindre symptomer til uhelbredeligt syge frem for at finde en kur.

Hele 47 procent af de danskere, der døde fra 2007 til 2011, døde på et hospital, viser tal fra Videnscenter for Rehabillitering og Palliation.

Bodil Abild Jespersen så derfor gerne, at der var palliativafdelinger på alle landets større hospitaler, hvor der er kompetencer til at tage sig af uhelbredeligt syge.

- Hospitalerne har slet ikke haft fokus på, at der er brug for hjælp til patienter, som er alvorligt syge og kommer til at dø inde på hospitalerne, mener hun.

Bodil Abild Jespersen synes fortsat, at hospicer er et godt tilbud, men de gør det ikke alene.

- Vi ved, at de her meget syge patienter også i perioder har brug for at blive indlagt på hospitalet. Det er hospitalerne ikke gearet tilstrækkeligt til, mener hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.