Pædagog dropper daginstitutionen: Livet som dagplejer giver ro og arbejdsglæde

Som uddannet pædagog begyndte Tine Eskelund Thomsen sit liv som dagplejer syv løntrin over en ufaglært dagplejer.

Arbejdsdagen slutter klokken 16.45, hvor Tine Eskelund Thomsen rydder op, og så bruger hun resten af dagen med sin søn og mand. (© dr)

Fire poder i alderen et år til næsten tre år sidder om køkkenbordet hjemme hos Tine Eskelund Thomsen og venter på formiddagsmaden.

Hun er uddannet pædagog, men har taget arbejdet med hjem til huset i Skødstrup ved Aarhus og er nu blevet dagplejemor.

- De enkelte rammer, hvor jeg kun har fire børn, giver mere ro. I daginstitutionen vil der typisk være mange flere børn på samme antal kvadratmeter, forklarer hun.

Roen i hverdagen har også givet et skud arbejdsglæde, fortæller Tine Eskelund Thomsen.

- Det giver arbejdsglæde med tid og nærvær. Jeg kan arbejde i dybden med det enkelte barn, aflæse barnets signaler, forstå barnets udspil og hjælpe barnet til en bedre hverdag, siger hun.

Desuden nyder hun arbejdet som selvstændig, hvor hun i højere grad kan sætte rammerne om sit arbejde end i en daginstitution.

- Rent personligt er jeg blevet glad for at være herre i eget hus. Jeg er i et fagligt netværk med kolleger, som jeg kan ringe til, men her og nu skal jeg selv kunne håndtere hverdagen, siger hun.

Glad for, at løn og uddannelse hænger sammen

Som uddannet pædagog begyndte Tine Eskelund Thomsen sit liv som dagplejer syv løntrinover en uuddannet dagplejer.

- Det er enormt vigtigt for mig, at jeg har en uddannelse og får en løn derefter. Jeg kunne godt ønske for mine kolleger, der har været i faget i mange år, at de også kunne få lidt mere i løn, men jeg synes, at det er godt, at løn og uddannelse hænger sammen, siger hun.

Tine Eskelund Sørensen er ikke ene om at skifte fra pædagog til dagplejer.

Flere skifter til dagplejer

Jack Hougård Kristensen, formand for pædagogisk sektor i FOA Aarhus, fortæller, at når pædagoger får nok af dårlige normeringer og en hektisk hverdag i en daginstitution, så vælger nogle at rykke over i dagplejen.

- Tine er en af flere, som vi har talt med de seneste år, der har bevæget sig over i faget som dagplejer, siger han.

FOA bakker op om skiftet, da der er sket en kraftig tilbagegang i antallet af dagplejere.

Det er en af grundene til, at FOA har fået forhandlet sig frem til, at en pædagog som dagplejer starter syv løntrin over en ufaglært dagplejer.

- Man skal anerkendes for de kompetencer, man har tilegnet sig, og vi mener, at pædagoguddannelsen i den grad kan bruges som dagplejer. Vi vil også se, om løn kan gøre noget for at tiltrække nogle flere til dagplejen, siger han.

Blandt andet håber han, at flere af de nyuddannede vil overveje dagplejen, og at nogle af de allerede fungerende dagplejere kan få interessen for at uddanne sig til pædagog.