Pædagoger skal nu lære syriske børns særlige behov

VIA-uddannelse sætter fokus på, hvordan vuggestuer og børnehaver tager mod flygtningebørn.

Syriske flygtningebørn skal ud i daginstitutionerne, og det kan give udfordringer for pædagogerne. (Modelfoto) (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Tusindvis af syriske børn skal ud i danske daginstitutioner, og det kræver noget særligt af pædagogerne.

Derfor holder uddannelsesinstitutionen VIA University College tre fyraftensmøder i Aarhus, hvor der bliver sat fokus på, hvordan man modtager flygtningebørn.

Initiativet får ros af Rikke Svenningsen, leder af børnehuset Blæksprutten i Silkeborg, der har erfaring med at modtage netop syriske børn.

- Især børn af flygtninge kan have nogle særlige reaktioner, som pædagogerne skal være forberedt på. Det kan være i forhold til søvn, appetit eller ondt i maven, siger hun.

Hun har også oplevet, at forældrene kan reagere voldsomt på helt uskyldige episoder, som for eksempel når deres barn bliver skubbet til af et andet vuggestuebarn.

Det er også en udfordring, at mange af forældrene kan ikke dansk, og det forsøger pædagogerne i Blæksprutten at løse ved for eksempel at bruge apps, der kan oversætte, hvad de syriske forældre siger.

Institutionen har også anskaffet sig en elektronisk tavle, der gør det nemmere at kommunikere med flygtningebørnene.

- Forældrene kan indtale "vask hænder" på børnenes modersmål, og sammen med et billede, der viser situationen, afspiller vi det for børnene. Det gør de almindelige hverdagsrutiner nemmere, siger Rikke Svenningsen.

Ifølge Danmarks Statistik er der over 5.200 syriske børn under 10 år i Danmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.