Pædofilisag: Behov for psykologhjælp i grove sager

I pædofilsag fra Randers har domsmænd fået tilbudt psykologhjælp, men det sker kun sjældent.

Domsmænd kan have brug for at tale indtryk igennem efter en grov retssag. (Foto: Arkivfoto/Pressmaster © ColourBox)

Domsmænd skal i højere grad tilbydes psykologhjælp, når de er indkaldt til en retssag af grov karakter. Det mener en domsmand fra Randers, hvor der i øjeblikket kører en af historiens største pædofilisager i Danmark. Retspræsident ved Retten i Randers, Martin Møller-Heuer, har på forhånd meldt ud, at domsmændene i den sag tilbydes psykologhjælp. Men det hører til sjældenhederne, siger han.

- Jeg har været retspræsident i Randers i fem år, og det er første gang, at jeg har vurderet, det kunne være relevant at tilbyde psykologhjælp, inden sagen gik i gang, siger Martin Møller-Heuer.

Takker ja til hjælp

Domsmand Seda Cetinkaya mener, at hun ville bruge psykologhjælp, hvis hun fik det tilbudt.

Hun studerer politik og administration og ligesom 322 andre personer i Randers Kommune er hun domsmand i straffesager.

Ind imellem har sagerne været så alvorlige, at hun godt kunne ønske sig at brugen af psykologhjælp var mere udbredt.

- Da sagerne blev afsluttet, tænkte jeg, at jeg personlig godt kunne have brug for hjælp til at vende de her ting, der er sket, siger hun.

Nødvendigt i sager om børn

Det er en sjælden praksis, at domsmænd aktivt bliver tilbudt psykologhjælp i forbindelse med en retssag. Blandt andet fordi, at det forventes, at man som domsmand har indstillet sig på, at man i en retssag kan blive præsenteret for groft materiale.

Alligevel efterlyser Seda Cetinkaya, at man fremadrettet vælger at tilbyde psykologhjælpen, som det er i tilfældet i den aktuelle sag fra Randers.

- I nogle sager har man en tendens til som menneske at blive mere påvirket af sagens karakter. Det er i særdeleshed, når det handler om unge og børn, så jeg synes godt, at man kan gå ind og tilbyde det her hjælp til domsmændene, siger hun.

I pædofilisagen fra Randers er en 48-årig mand tiltalt for at være med til at eje og udbrede børnepornografisk materiale på hjemmesiden "Hoarders hell". Han er også tiltalt for at opfordre andre til at voldtage eller seksuelt krænke børn.