Pause uden røg: Gymnasium siger stop for smøger - og sætter gang i bordfodbold

Viby Gymnasium i Aarhus har rygestop og motiverer til at bruge frikvartererne på anden vis.

En pause uden cigaretter? Eleverne på Viby Gymnasium har rygeforbud - men mulighed for at bruge frikvarterne på blandt andet at spille bordfodbold. (© Dr Østjylland)

På 24 ud af 46 folkeskoler og gymnasier i Aarhus Kommune er det forbudt for eleverne at ryge - ikke kun på skolens matrikel, men i hele skoletiden.

Men hvad gør en ryger - eller eks-ryger - så, når trangen til en rygepause sammen med de andre melder sig i skoletiden?

På ét af de gymnasier, der har valgt at være røgfri, Viby Gymnasium, har man forsøgt at erstatte de tidligere rygefællesskaber med andre aktiviteter.

I frikvartererne kan eleverne derfor spille bordfodbold og bordtennis udenfor eller mødes i hallen, hvor en underviser sætter forskellige aktiviteter i gang.

Selvom Rasmus Beck Larsen ikke selv ryger, kan han mærke en forskel på sine venner:

- Det er fedt, at ens venner nu er med på at gå ud at spille bordfodbold i stedet for at gå ud at ryge. Nu kommer folk af sig selv, siger han.

Skepsis fra starten

Han var ellers skeptisk, da han først hørte, at skolen ville kontrollere, om de unge ryger i undervisningstiden mellem 8 og 16.

- Til at starte med så jeg det nok lidt som et forsøg på at gøre noget, man nok ikke kunne. Men jeg synes, det er begyndt at tage nogle drejninger hos folk, der nu er begyndt at tage initiativ til at gå ud og lave andre aktiviteter end at tage en smøg i munden, siger han.

Og at eleverne nu mødes over bordfodbold har været en af de helt centrale ideer ved at gøre skolen røgfri, fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

- Vi tænker meget aktivt i, hvad man kan mødes om i stedet for at ryge. For vi ved godt, at unge ikke nødvendigvis er afhængige af nikotin endnu. Det er ikke det, det handler om; det handler om, at det er der, man kan møde andre hyggelige unge at snakke med, forklarer hun.

Lone Sandholdt Jacobsen mener, at hun har et ansvar over for de unge.

- Jeg tænker, at vi som skole har et ansvar for, at de rammer, vi sætter, ikke motiverer de unge til at gå ud og ryge, siger hun.

Ingen sanktioner - endnu

Selvom Viby Gymnasium har en gårdvagt til at holde øje med, om de unge ryger i frikvartererne, er det ikke alle, som retter ind. 19-årige Sara Daugaard Mikkelsen fra 3.g vil gerne selv have lov at bestemme.

- Når man er over 18, er man selvstændig. Så må man sætte en aldersgrænse og gå rundt og tjekke ID, siger hun.

Saras Daugaard Mikkelsens veninde Laura Holm Müller ryger også stadig, men vil gerne bruge skolen tilbud om rygestop

- Der er en rygekonsulent på vores skole, der kan snakke med de unge, og hende har jeg været henne at snakke med, siger hun.

Foreløbig har skolen ingen sanktioner over for de elever, der overtræder rygeforbuddet, men det kan komme på tale senere, lyder det fra rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Facebook
Twitter