Pensioneret lærer hjælper Emma gennem uddannelsen: Det er en kæmpe forandring

Pensionerede folkeskolelærere kan fastholde udfordrede elever på erhvervsuddannelserne.

Birgit Mølgaards (t.h.) opgave er at vise eleverne, at de faktisk kan mere, end de selv tror. Emma Kiehl Blom er en af de elever, som hun hjælper. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © dr)

Erhvervsskolerne har i årevis døjet med stort frafald, men det kan pensionerede folkeskolelærere måske vende om på.

Uddannelsesinstitutionen Sosu Østjylland i Aarhus bruger nemlig de pensionerede lærere som studiestøtter til unge med behov for en ekstra hånd på deres sundhedsfaglige og pædagogiske uddannelser.

Det har været en stor succes for blandt andre Emma Kiehl Blom, der læser på Sosu Østjylland.

Hun har adhd, som gør det svært at fastholde koncentrationen, især i de boglige fag, og er udfordret af angst.

- Det var svært for mig at komme ud blandt mennesker, som jeg ikke kender, og at præsentere mig foran andre eller fremlægge foran klassen, fortæller hun.

På grund af sine problemer fik Emma Kiehl Blom derfor en studiestøtte.

- Vi snakkede om, hvad jeg havde svært ved og aftalte, at hun altid stod lige en meter eller to fra mig, så jeg kunne bare kigge på hende, hvis jeg fik brug for hjælp, forklarer hun.

Alle har gennemført uddannelsen

Effekterne af den hjælpende hånd i ryggen har været store.

- Jeg har det meget bedre. I sidste uge fremlagde jeg foran klassen sammen med en veninde, uden Birgit (støttelæreren, red.) var der, så det var en kæmpe forandring, siger Emma Kiehl Blom.

Skolen har ansat 11 tidligere lærere som støttelærere. Emma Kiehl Bloms støttelærer er Birgit Mølgaard, som egentlig var pensioneret folkeskolelærer, men i tre et halvt år har været tilknyttet Sosu Østjylland som støttelærer.

- Det har været en fantastisk positiv oplevelse. Jeg har haft rundt regnet ti elever, og de har alle sammen gennemført deres uddannelse, siger hun.

I øjeblikket hjælper Birgit Mølgaard 13 elever med forskellige udfordringer.

- Mange har oplevet i skolen, at der var meget, som de ikke var så dygtige til, men det er min opgave at få dem til at få øje på, at de faktisk er meget dygtigere, end de selv tror, forklarer hun.

Bliver fastholdt med støtte

Generelt er frafaldet tårnhøjt på erhvervsuddannelserne. Seneste opgørelse viser, at 39 procent af en årgang er holdt op efter fem år, men det går bedre, hvis de får støtte, siger koordinator på ordningen Hanne Lisbeth Nielsen.

- Vi oplever, at de får flyttet sig og bliver fastholdt i uddannelse, siger hun.

I løbet af et år er der cirka 200 elever, der benytter sig af studiestøtteordningen. Blandt dem er der en del ordblinde, talblinde og elever med andre udfordringer såsom adhd, add og angst.

Facebook
Twitter