Pensionister i boligklemme: Må flytte for friværdi

Det kan være svært for ældre at låne penge i deres eget hus. Urimeligt siger Forbrugerrådet Tænk, der nu vil råbe politikerne op.

Andrew John Huddleston (tv.) kan ikke få friværdien i sit hus. (Foto: PRIVATFOTO)

Flere ældre får nej til at låne penge i deres eget hus, fordi deres nuværende indkomst er for lille.

Det var den også den besked 69-årige Andrew John Huddleston fra Aarhus fik, da han og hans kone fik afslag fra tre forskellige realkreditinstitutter.

- Vi har hele tiden regnet med, at vi kunne bruge vores friværdi i huset til at forsørge vores alderdom, når vi blev gamle. Det kan desværre ikke lade sig gøre i øjeblikket, og mange af vores venner og bekendte er i samme situation, siger han.

Deres hus i det centrale Aarhus har en friværdi på mindst 3 millioner kroner, og som pensionister vil de gerne have lidt flere penge i hænderne gennem et såkaldt nedsparingslån, da de ikke har andre pensionsopsparinger. Men det kan ikke lade sig gøre.

Nej til lån - Kreditforeningerne vil absolut ikke låne os penge, fordi vi ikke har indtægter nok, og det er frustrerende. Jeg kommer fra England, og der er det lige omvendt. De tigger ældre mennesker om at bliver boende i eget hus, og finansiere deres terminsbetalinger ved at spise mursten, siger han.

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk kalder det uretfærdigt, at en del pensionisthusejere kommer i klemme.

- De her regler er for firkantede, og realkreditinstitutterne administrerer dem også alt for firkantet, siger han.

Forbrugerrådet Tænk mener, at det er vanvittigt, at pensionister er tvunget til at flytte for at få fat i deres friværdi.

- Mange vil gerne blive boende i deres ejerboliger, og det skal være op til den enkelte at bestemme. Det kan ikke passe, at man er tvunget til at flytte, bare fordi man bliver ældre, siger Morten Bruun Pedersen.Kræver politisk handling Forbrugerrådet Tænk vil nu gå videre med sagen politisk, og Morten Bruun Pedersen tror på bedre forhold for ældre husejere fremover.

- I første omgang må vi råbe politikerne op og få dem til at kigge på reglerne. Der er rigtig mange partier, der har et godt blik til de ældre, og derfor gerne vil gøre noget ved det. Det er jeg sikker på, siger han.

Afdelingsdirektør i Jyske Bank Privat Aarhus, Anni Lorentzen, kender ikke den konkrete sag, men hun bekræfter, at nogle pensionister har fået dårligere muligheder for at spise deres mursten op gennem lån i friværdien.

- Det er blevet sværere i dag, og det er en udledning af finanskrisen. Der er kommet nogle reguleringer, som vi skal henholde os til i forhold til at understøtte den her forsigtighed, som vi er blevet manet til at skulle udvise i forbindelse med finanskrisen, siger hun.