Peter blev bidt af psykotisk patient: Dobbelt så mange anmelder vold på arbejdsplads

Der er sket en fordobling i antallet af politianmeldelser om vold og trusler om vold mod offentligt ansatte i Østjylland.

Jeg holder meget af psykiatrien og vil derfor gerne bidrage med at fortælle, hvad vi står i, så der kan komme nogle forbedringer, siger Peter Bugge, der er tillidsrepræsentant for FOAs medlemmer på på afdeling P på Psykiatrisk Hospital i Risskov. For et år siden var han selv udsat for vold fra en patient. (© Peter Bugge)

Et stærkt stigende antal offentligt ansatte anmelder til politiet, at de har været udsat for vold eller trusler om vold.

En af dem, som har oplevet det tæt på, er Peter Bugge, der arbejder som social- og sundhedsassistent på afdelingen for patienter med psykoser på Psykiatrisk Hospital i Risskov Afdeling P.

For et år siden oplevede han, at en kollega sad fast vagt ved en fikseret patient, som var kommet halvvejs ud af bæltet. Patienten satte sig på kollegaen og forsøgte at kvæle hende i to omgange, mens han holdt hende for munden, så hun ikke kunne råbe efter hjælp.

- Jeg hører tumult og løber derned og ser min kollega klasket op mod væggen og har blod i mundvigene. Jeg siger: hvad sker der, og patienten farer op og siger, at det var djævlen og bider sig fast i min arm, så jeg ikke kan komme fri, siger Peter Bugge.

Kollegaen fik trykket på alarmen, og Peter Bugge overmandede patienten og fik lagt ham op i sengen igen.

- Jeg var dybt chokeret og rystet i min grundvold. Jeg har ikke oplevet noget så voldsomt i de 20 år, jeg har været derude. Arbejdsmiljøet er blevet hårdere og mere afstumpet, siger han.

Vold er uacceptabelt

I 2015 var der 2.814 anmeldelser om vold mod offentligt ansatte på landsplan. I 2016 var tallet 4.835, viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er også sket en fordobling i antallet af politianmeldelser om vold og trusler om vold mod offentligt ansatte i Østjylland. Fra 303 politianmeldelser i første halvår 2016 til 600 anmeldelser første halvår i 2017.

Det skyldes blandt andet ændrede regler, der i højere grad lægger op til hurtig politianmeldelse for at få offer-erstatning.

Men der er også en anden forklaring, siger Socialpædagogernes formand i Østjylland, Gert Landergren Due.

- Det handler om, at der er blevet en større bevidsthed om, at vold også på socialpædagogiske arbejdspladser er uacceptabelt, siger han.

Næstformand i fagforeningen FOA i Aarhus, Mette Fuglsig, siger:

- Jeg tror, at det skyldes, at der er ressourceknaphed på arbejdspladserne. At der er skåret for meget ned og blevet for få mennesker til at løse opgaverne på arbejdspladserne.

Flere sengepladser på de psykiatriske afdelinger

Gert Landergren Due understreger, at det er hårdt for en medarbejder at blive udsat for vold.

- Man kan tage skade af at være udsat på vold og trusler. Vi har en overrepræsentation af sygemeldinger og førtidspensioneringer. Det kræver, at man forholder sig til, at der er vold på arbejdspladsen, og at man faktisk gør noget ved det.

I august besluttede Folketinget at oprette i alt 150 nye sengepladser på de psykiatriske afdelinger til de krævende patienter.

Region Midtjylland får 32 af de pladser på de psykiatriske afdelinger i Risskov og Viborg.

1. februar 2018 skal de første syv krævende patienter tilbydes en plads på afdeling P på psykiatrisk hospital i Risskov, og de får dobbelt så god bemanding som almindelige psykiatriske patienter.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.