Pilespidser, guldhorn og Ulla fra Grenaa: Hverdagsportrætter skal på Nationalmuseet

Nationalmuseet udvider sin historiske samling med billeder fra nutidens hverdag.

Nationalmuseet rummer ældgammel historie, oldtidsfund og de berømte guldhorn.

Men som dokumentation for nutidens samfund bliver den historiske samling nu udvidet med portrætfotografier af helt almindelige danskere.

Manden bag portrætfotografierne er fotojournalist Lars Bech fra Aarhus, og for ham er det en stor ære.

- Nu bliver de portrætter, jeg har lavet – af Ulla fra Grenaa og alle de andre - en del af Danmarkshistorien. Det er kæmpestort!

Lars Bech har bevidst lavet meget enkle portrætter af danskere i tiden omkring 2020.

- De står midt i stuen, og man ser møblerne, tøjet, håret og alt muligt, der fortæller noget om tiden, vi lever i. Det er billeder, der ser meget almindelige ud, siger han.

Fotografen mener, at netop den slags billeder, hvor man kan se miljøet, vil have en interesse for mennesker om 50 år.

- Til den tid bliver det jo sjovt at se, hvordan folk boede. Hvordan så Danmark egentlig ud i starten af det nye årtusinde? På den måde kan man fortælle en historie om et land og et folk, siger han.

Lars Bech ved ikke en gang, hvornår hans billeder skal vises. De ryger i Nationalmuseets arkiver, indtil de bliver historiske nok.

- Jeg gætter på, at de først er rigtigt interessante om 30-40 år. Men nu bliver de indlemmet i deres arkiv ligesom stenøkser og pilespidser og bliver en del af vores allesammens historie, siger Lars Bech.

Fotoprojektet viser op mod et halvt hundrede forskellige danskere. En af dem er Ulla Hald fra Grenaa, som er glad for at få lov til at vise, hvordan et liv anno 2020 er og har været.

- Det er interessant, at noget bliver Danmarkshistorie. Der er rigtigt mange ting, der viser, hvordan mennesker har levet, som man burde vise, siger Ulla Hald, der altså nu selv bliver en del af museets dokumentation for vores tid.

Lars Bech har lavet projektet i sin fritid. Fordi han ikke kunne lade være.

- Der er så mange fantastiske historier derude, hvis man falder i snak. Hvis man lige tager sig tid til en kop kaffe eller en øl over hækken.

 • Ahmed fra Djursland har sejlet med Mick Jagger og David Bowie i Caribien. (Foto: Fotograf Lars Bech © Fotograf Lars Bech)
  1 / 4
 • Freddy fra Grenaa bygger modelskibe og fly i træ. (Foto: Fotograf Lars Bech © Fotograf Lars Bech)
  2 / 4
 • Elvis-Henning fra Holbæk ejer mere end 300 Elvisplader. (Foto: Fotograf Lars Bech © Fotograf Lars Bech)
  3 / 4
 • Rhassan er verdensmester i Thaiboksning og bor i Brøndby. Han er fotograferet med sine døtre, den yngste siger: “Ad far, du lugter altså af sved”. (Foto: Fotograf Lars Bech © Fotograf Lars Bech)
  4 / 4