Planer om ny hurtigfærge til Aarhus splitter samsingerne

Over 200 var samlet til borgermøde torsdag aften for at drøfte planerne om en færge til Aarhus.

Borgermøde på Samsø torsdag aften om spørgsmålet om en ny hurtigfærge mellem Aarhus og Samsø.

Bølgerne går højt i øjeblikket på Samsø, hvor både øboere og politikere diskuterer, om de skal føre planerne om en tredje færgeforbindelse – en hurtigfærge til Aarhus – ud i livet.

Fortalerne for en ny forbindelse argumenterer med, at øens overlevelse afhænger af det, mens modstanderne frygter en økonomisk fadæse, der vil gå ud over velfærden.

Derfor indkaldte politikerne på Samsø torsdag aften til borgermøde for at drøfte planerne om en mulig ny kommunal hurtigfærge til Aarhus.

Over 200 samsinger mødte op til borgermødet. Heriblandt borgmester Marcel Meijer (S), der mener, det er nødvendigt med en hurtigfærge til Aarhus for at sikre, at nye indbyggere har lyst til at bosætte sig på øen.

- Det er bare så vigtigt for vores samfund, at vi holder vores befolkningstal. Det er vores store udfordring, og vi har ikke noget bedre bud end en hurtigfærge til Aarhus, som kan tiltrække pendlere, siger han.

Pendlerpar håber på hurtigfærge

Parret Frits og Cecilia Andersen bor på Samsø, men arbejder begge i Aarhus. De håber begge på, at hurtigfærgen bliver en realitet.

- Hvis der var en direkte færge til Aarhus med en sejltid på omkring en time og et kvarter, ville det spare mig for halvanden times transport, siger Cecilia Andersen.

Frits og Cecilia Andersen ønsker sig en hurtigfærge.

Lige nu tager de færgen til Hou ved Odder og kører i bil resten af vejen til Aarhus.

- Lige nu skal jeg igennem Aarhus By med bil, så det bliver nemt i alt fire timer om dagen, fortæller Frits Andersen.

Der har tidligere været en direkte rute fra Samsø til Aarhus. I 2016 købte private investorer en hurtigfærge, men efter store problemer og flere forsøg blev hurtigfærgen endelig droppet i sommeren 2018.

Her kan du se et indslag fra TV Avisen torsdag aften om borgermødet på Samsø

Samtidig var antallet af passagerer ikke så højt som håbet. Det skræmmer dog ikke borgmesteren.

- Når man skal have en hurtigfærge, som skal blive en succes, skal man blive ved lidt længere og bygge et marked op, siger han.

Byrådsmedlem: Jeg frygter underskud

Den nye færge vil koste mellem 30 og 40 millioner kroner, og afhængigt af antallet af passagerer, kan kommunen i værste fald komme til at hænge på en udgift på op mod 8 millioner kroner, viser kommunens egne beregninger.

Der er ingen, der kommer og forærer os de penge, siger Per Urban Olsen (K)

Derfor stiller byrådsmedlem Per Urban Olsen (K) sig kritisk over for den.

- Jeg frygter da det store underskud, for det skal jo findes et andet sted. Der er ingen, der kommer og forærer os de penge, siger han.

To skibsværfter fra henholdsvis Hongkong og Holland er kommet med tilbud om at bygge den nye hurtigfærge mellem Samsø og Aarhus.

Politikerne skal i næste måned beslutte om planerne skal føres ud i livet – skal de det, er det håbet, at hurtigfærgen kan sejle fra 2020.

Facebook
Twitter