Plastik og pallerester skyller i land på Endelaves strand efter skibssammenstød

Beboerne frygter, at plastik bliver begravet i sandet, men kommunen mener ikke, at der er brug for akut handling.

Plastik, bananer, avocadoer og pallerester hober sig op på Endelaves østkyst efter et sammenstød mellem to skibe før påske. (Foto: Karsten Kragh Hansen © Karsten Kragh Hansen)

Store mængder plastik og pallerester blander sig i disse dage med bananer og avocadoer på øen Endelaves seks-syv kilometer lange østkyst.

Det er skrald fra sammenstødet mellem to skibe i Storebælt lige før påske, som også sendte avocadoer og bananer til naboøen Samsø i Kattegat.

På Endelave ligger skraldet de værste steder i så tykt et lag, at man må springe over det for at komme fra land til strandkanten, fortæller formand for Endelave Beboerforening Karsten Kragh Hansen.

- Det er primært bananer og en del avocadoer, men så er der stykker fra paller, indpakning og store mængder af plastik, som frugten har ligget i, siger han.

  • Rester fra paller er en del af skraldet, som er skyllet op på Endelave. (Foto: Karsten Kragh Hansen © Karsten Kragh Hansen)
  • Det er også plastik fra frugtens indpakning, som er skyllet i land på øen. (Foto: Karsten Kragh Hansen © Karsten Kragh Hansen)
  • (Foto: Karsten Kragh Hansen © Karsten Kragh Hansen)
1 / 3

Hos Horsens Kommune er man gået i dialog med rederiets forsikringsselskab for at få dem til at betale for oprydningen. Det fortæller biolog hos kommunen Lene Thomsen.

- Vi har en god dialog og skal i gang med at lave et overslag på hvad oprensningen vil koste, siger hun.

(© Grafik: Signe Heiredal (DR))
(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

På Endelave håber beboerne på hurtig handling, da plastikken stille og roligt bliver begravet af sand, frygter Karsten Kragh Hansen.

- Vi risikerer, at en del plastik er blevet dækket af sand og kommer op senere. Det kan vi ikke forlange, at nogen kan finde nu, så vi må være opmærksom hen over sommeren, hvis der dukker noget nyt op, siger han.

Det er kun et år siden, at Horsens Kommune sidst rykkede ud til en mindre miljøkatastrofe på Endelave, da olie fra et grundstødt containerskib skyllede op på stranden.

Denne gang er der dog ikke behov for akut handling, vurderer Lene Thomsen fra kommunen.

- Opgaven bliver ikke nemmere af, at tiden går men vi skal have de forsikringsmæssige aspekter med ind i sagen. Det tager ekstra tid, men der er ikke nogen risiko for naturen i øjeblikket på Endelave, siger hun.

Lene Thomsen håber at kommunen kan begynde oprydningen engang i næste uge.

- Jeg regner med, at det bliver manuelt oprensning med nogle folk med nogle greb og maskiner og containere til at samle op i. Skraldet bliver formentlig fragtet til fastlandet.

(Foto: Karsten Kragh Hansen © Karsten Kragh Hansen)
FacebookTwitter