Plastikhesten Holger får minderne frem hos demente

Aarhus Kommune har testet 22 hjælpemidler for demente. De fleste dumpede, men plastikdyr i fuld størrelse bestod.

Plastik-heste, køer og grise i fuld størrelse vil græsse på plejehjemmene i Aarhus de kommende år.

Et forsøg har nemlig vist, at dyrene kan få demente til at huske tilbage og tale, så nu skal de ud og skabe glæde.

På plejehjemmet Augustenborg i Aarhus står plastikhesten Holger i en gårdhave. Han har hår, en hul klang og er boltret fast, så han ikke forsvinder i vinden.

Men vigtigst af alt så giver han glæde og indhold i beboernes hverdag.

Det siger sosu-assistent Stine Rasmussen om plejehjemmets plastikdyr, der foruden hesten også tæller en gris, en ko, en kalv og et får.

- Beboerne kan relatere til dyrene, da vi har rigtig mange, der kommer fra landet. Vi får en samtale om, hvordan man passer dem, og dyrene har forskellige navne, alt efter hvilken beboer man spørger, siger hun.

17 ud af 22 hjælpemidler dumpede

Aarhus Kommunes Center for Frihedsteknologi har på to forskellige plejehjem afprøvet 22 forskellige hjælpemidler, instrumenter og noget, der nærmest er legetøj.

17 af de 22 ting dumpede, da det blev brugt alt for lidt, men plastikdyr i fuld størrelse bestod, fordi de gav mange reaktioner hos beboerne.

Projektleder Søren Holm Pallesen forklarer, at dyrene har givet reaktioner fra de demente beboere på plejehjemmet, der kan huske tilbage på deres ungdom og barndom.

- Der var en borger, som normalt ikke rigtig viser følelser og ikke har tale. Hun blev kørt ud til hesten i kørestol, så tårerne trillede ned ad kinderne, og hun sagde, at sådan en hest havde hun, da hun var barn, fortæller han.

Kommunen har også testet kugleveste, gyngestole og musikinstrumenter. Nogle hjælpemidler skulle få passive borgere mere i bevægelse, og andre var til mere udadreagerende borgere.

- Vi har set i undersøgelsen, at vi har nedbragt voldsindberetninger og trusler om vold. Det er lidt individuelt, hvad vi gerne vil opnå ved den enkelte borger.

For eksempel var der stort set ingen beboere, der brugte en stor xylofon, der blev sat op i gårdhaven ved siden af plastikdyrene.

- Den står udendørs og bliver ikke brugt nok. Den er dyr, så den er heller ikke gået med videre, selv om den er udvalgt af en musikterapeut, siger Søren Holm Pallesen.

Plastikdyr er billige

Til gengæld bestod plastikdyrene med glans.

De koster mellem 1.000 og 6.000 kroner, så nu skal andre plejehjem også lægge græs til dem.

Kugleveste, gyngestole, granulatdyner og en lille, elektrisk, sovende kat har også fået det grønne stempel.

Det kan skyldes, at personalet også godt kan lide dem, forklarer Søren Holm Pallesen.

- Deres kerneopgave er pleje og omsorg. Der er nogle ting, de har prioriteret for at varetage det, og det får dem til at foretrække de mere ro-skabende teknologier.

Indenfor på plejehjemmet Augustenborggade er der et enkelt eksemplar af et andet dyre-hit, nemlig en sovende kat i en lille kurv, der ligger stille og trækker vejret, når man tænder den.

- Det virker meget beroligende. Borgeren får katten i skødet, og det har mange borgere været utrolig glade for og blevet lidt småsure, når den er taget fra dem, fordi de skulle videre til noget andet, siger Søren Holm Pallesen fra Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune.

Plastikdyr får ros

Plastikdyrene kan være en god idé for nogle demente, men ikke alle, mener uddannelsesleder Karen Tannebæk fra Nationalt Videnscenter for Demens.

- Jeg kan godt forestille mig, at det kan give anledning til nogle snakke i og med, at der kommer noget ind, som stimulerer ens sanser, når man får øje på nogle dyr, siger hun.

Men hun tror, at plastikdyrene kan forvirre nogle beboere, fordi de ikke er levende, men hun roser fremgangsmåden.

- Det vigtige er, at man tænker over, at det er et supplement til den personcentreret omsorg og pleje, der skal være på et plejecenter, siger hun.

Selv om plastikdyrene ser ud til at få snakken i gang hos demente, har de også deres begrænsning.

- Det er en erstatning for de rigtige dyr, så har man mulighed for det, så ville det nok have en endnu bedre effekt, at man havde levende dyr omkring sig, siger Karen Tannebæk.

På plejehjemmet Augustenborggade har de også nogle levende dyr, nemlig høns.

- Det er okay, men beboerne kan ikke rigtig se dem på samme måde. Vi har også snakket om katte og hunde, men i og med at det ikke er alle, der kan tåle katte og hunde, så det bliver mere et problem end en god ting, men plastikdyr kan vi alle tåle, siger sosu-assistent Stine Rasmussen.