Plejehjem og pårørende vil have løsnet besøgsregler: 'Beboerne dør af ensomhed'

Ældresagen vil have plan for, hvordan plejehjem kommer tilbage til normaltilstand.

Beboere og pårørende på landets plejehjem har i snart tre måneder måtte leve med minimal kontakt som følge af coronavirusset. Og mens Danmark gradvist er genåbnet, er reglerne stadig stramme på landets plejehjem.

Restriktionerne har store indvirkninger på beboere, personale og pårørende, og det får nu en række patientgrupper og interesseorganisationer til at efterlyse nye og mere vidtrækkende besøgsordninger.

Siden 18. maj har Dorthe Larsen kun måttet besøge sin 63-årige demente mand en halv time ad gangen i et telt eller et orangeri på Tranbjerg Plejecenter syd for Aarhus.

- Det er skrækkeligt. Når du kommer, så ved du, at du har 30 minutter, så bliver din ægtefælle fulgt ned, siger hun.

- Han bliver glad for at se én. Men så sidder man og kigger på klokken hele tiden, og tænker: Uha, nu skal jeg snart til at forberede ham på, at jeg skal til at gå.

Sprog og humør er ringere

Dorthe Larsen er vant til at besøge plejehjemmet flere timer hver dag, og hendes mand reagerer negativt på de meget kortere besøg.

- Hans sprog er blevet ringere, og han er blevet mere gal. Han vil ikke samarbejde med personalet, og jeg tror, at det er en reaktion på, at han ikke ser så meget til mig, siger Dorthe Larsen.

Selv har hun været sygemeldt og modtager psykologhjælp.

Kamp mod ensomhed fejler

Forstander på Tranbjerg Plejehjem Marie Rosberg bekræfter, at beboerne er hårdt ramt af ensomhed. Især én kvindelig beboers skæbne har berørt hende.

- Hun havde det simpelthen så forfærdeligt hver eneste dag. Hun savnede sine børn så meget, og sorgen over ikke at være sammen med sine kære var med til at ende hendes liv, før det ellers ville være sket, siger Marie Rosberg.

Plejehjemmenes ønske om bedre mulighed for besøg, møder politisk opbakning fra Aarhus kommunes rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF), som mener, at ældres livskvalitet må gå forud for frygten for corona-smitte.

- Risikoen for corona-smitte er efterhånden så lille, at ældre beboere ikke bør isoleres fra deres pårørende, argumenterer hun.

- Vi har de sidste år brugt, jeg ved ikke hvor mange midler og hvor meget energi på at bekæmpe ensomhed. Dem, vi har kæmpet for ikke skulle dø af ensomhed… Nu lukker vi dem inde!

Kræver plan for normalisering

Ældresagen mener også, at besøgsreglerne på landets plejehjem trinvis skal tilbage til tiden før corona.

De nye restriktioner påvirker især de ældste bebogere, som gennemsnitligt lever to år på plejehjem, fortæller Ældresagens vicedirektør Michael Teit.

- Vi savner en god plan ikke bare for, hvordan vi gør forholdene til lidt mindre undtagelsestilstand, men for hvordan vi kommer tilbage til normaltilstanden, siger han.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der udstikker retningslinjerne for besøg på plejehjemmene. Her var Ældresagen og en række andre aktører til møde i onsdags for at komme med ønsker til de nye besøgsregler.

- Det skærer jo i hjertet at høre plejehjemsbeboere sige: ”Jeg vil hellere dø nu end at sidde her og være ensom. Jeg sidder jo i et fængsel”. Og det er den oplevelse, mange af dem har, siger Michael Teit.

Minister: Ændringer skal gennemføres med omtanke

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deler bekymringen for plejehjemsbeboerne.

- Jeg kan godt forstå, at det er frustrerende, og vi skal også lempe på de skrappe besøgsrestriktionerne, men vi er nødt til at gøre forsigtigt, siger han.

Magnus Heunicke påpeger, at hver tredje Covid-19-dødsfald i Danmark er sket på et plejehjem, og at plejehjemmene i Danmarks nabolande har været endnu hårdere ramt.

Sundhedsministeren anerkender dog også, at restriktionerne går ud over de ældres livskvalitet.

- Det er en meget sårbar gruppe. Derfor skal det gøres med omtanke og på en måde, der er helt sikker. Det er en uhyre svær balance, siger han.

Lempelser på vej

Efter planen vil der i løbet af næste uge komme nye retningslinjer for besøg på landets plejehjem.

- Det bliver lempeligere end i dag, men vi lukker ikke op på vid gab, siger Magnus Heunicke.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at tale med DR Nyheder.