Politiet har succes med at få rockere ud af kriminalitet

Et tæt samarbejde med kommunerne sikrer Østjyllands Politi succes med at få kriminelle ud af rocker- og bandemiljøet. Men en pose penge fra staten vil kunne hjælpe endnu flere, mener politiet.

Omkring 200 rockere og bandemedlemmer i Østjylland kan komme i betragtning til det specielle exit-program, der skal hjælpe dem ud af kriminalitet.

Østjyllands Politi har succes med at hjælpe rocker- og bandemedlemmer ud af det kriminelle miljø.

Politiets bandeexit-program har eksisteret siden 2011 og Østjyllands Politi har i forhold til mange andre politidistrikter knækket koden.

Det mener Henrik Framvig, vicepolitinspektør ved Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, der har det overordnede ansvar for bandeexit-programmet i Danmark.

- De arbejder rigtig godt sammen med kriminalforsorgen og kommunen.

Kommunen betaler alle udgifter

Kommunerne er helt afgørende for at få bandeexit-programmet til at fungere.

-  De betaler nemlig, når et bandemedlem skal have uddannelse, bolig eller andre former for hjælp, siger Allan Aarslev fra  Østjyllands Politi.

Der er ikke nogen lovgivning på området, forklarer han. Derfor kan det være svært at motivere kommunerne til at betale eksempelvis boliger til tidligere bandemedlemmer.

- Det er jo kun udgifter for dem, uddyber han.

Østjyllands Politikreds er blandt de bedste i landet til at lave samarbejdsaftaler med kommunerne og dermed hjælpe tidligere bandemedlemmer.

Politiet ønsker statspenge til exit-program

Allan Aaaslev håber alligevel, at den næste bandepakke fra regeringen indeholder hjælp til bandeexit-programet.

- Jeg kunne ønske mig, at der på nationalt plan var en pulje penge at tage af, så det her ikke skal være et stort diskussionsemne kommunerne imellem, siger han.  

I følge Allan Aarslev kan omkring 200 rockere og bandemedlemmer i Østjylland  komme i betragtning til bandeexit-programmet.

Exit-program er en god investering

- Vi har otte exit-programmer kørende i øjeblikket og vi har afvist lige så mange, fordi de ikke er tilstrækkeligt motiverede.

Nogle af dem er temmelig dyre at hjælpe. De skal eksempelvis af hensyn til deres sikkerhed anbringes i et sommerhus og andre skal have fjernet tatoveringer, som viser deres tilhørsforhold til en bande.

- Men det koster langt flere penge, hvis de bliver i bandemiljøet. Så det her er en investering, som vil give en rigtig god tilbagebetaling, mener Allan Aarslev.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk