Politikere bakker mexicansk læge med dumpet sprogprøve op: Ministeren må på banen

Ifølge kollegerne er lægen vellidt og dygtig, og hans dansk kan sagtens forstås.

Juan Manuel Medina håber at bytte skiltet med titlen som "lægevikar" ud med et med titlen "speciallæge" (© Dr Østjylland)

Nu må politikerne handle i sagen om den mexicanske læge, der ikke kan få autorisation til at arbejde som speciallæge på grund af dumpede sprogprøver.

Det mener de læger, der har arbejdet tæt sammen med ham blandt andet i akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital. De mener, han taler udmærket dansk og er så talentfuld, at det vil være et tab for Danmark, hvis han rejser hjem til Mexico.

Juan Manuel Medina kom til Danmark fra Mexico i 2009 og har siden da arbejdet på det aarhusianske supersygehus og lavet sin ph.d., som han håber vil bane vejen for en mere skånsom behandling for børn med forskellig længde ben.

Han bor her med sin kone og tre børn, som er født i landet. Allerhelst vil han blive ved med at arbejde i Danmark, men her er han nødt til at arbejde som lægevikar, hvor han er superviseret, fordi han ikke har bestået den udvidede danskprøve. En læge fra et land uden for Europa skal bestå "Prøve i dansk 3" for at få autorisation som læge i Danmark.

Han har bestået de enkelte dele af prøven, men det er ikke lykkedes ham at bestå dem alle på én gang, som der kræves. Derfor vil han nu vende snuden tilbage mod Mexico.

- Det er trist, og det er træls. Jeg vil gerne blive i Danmark, men jeg vil også gerne være ortopædkirurg, så jeg er nødt til at finde en løsning, siger han.

Bjarne Møller-Madsen og hans kolleger har søgt om dispensation fra sprogprøven i Styrelsen for Patientsikkerhed men har fået afslag. Nu prøver de i stedet med et brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Jeg vil gerne anmode om, at vores politikere – både de ansvarlige og de uansvarlige – tager sig sammen og får rettet op på det her. Både for de danske patienters skyld, men også for forskningens, lyder det fra overlæge og professor Bjarne Møller-Madsen.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen har også fået øje på sagen. Han giver lægerne ret i, at sundhedsministeren må på banen nu.

- Sundhedsministeren siger, regionerne skal kunne vurdere en læges egnethed og kvalifikationer, og at systemet ikke må blive for stift, så man kan vurdere i de enkelte tilfælde. Men det virker jo til, at det, ministeren siger, ikke er sådan, systemet er sat op, siger han.

- Derfor synes jeg, ministeren må kaste sig ind i det her. Der er noget her, der ikke virker, som ministeren har udtrykt.

Også SFs sundhedspolitiske ordfører Kirsten Normann Andersen synes der er et problem.

Hun mener, man er nødt til at se på, om dispensationsmulighederne kan blive mere fleksible.

- Denne her sag er et godt eksempel på, at papirer ikke altid egner sig til afgørelser, fordi de ikke altid giver et retvisende billede af, hvordan tingene hænger sammen. I hvert fald ikke, hvis man lytter til kollegerne, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det er kravene til en udenlandsk læge

  • Prøven i mundtlig kommunikation skal bestås med minimum 10 i karakter.

  • Prøverne i læseforståelse og skriftlig fremstilling skal bestås med karakteren 7 som minimum.

  • Minimumskaraktererne i de tre fag skal være opnået ved én og samme prøve.

  • Prøven skal være bestået mindre end 12 måneder før ansøgningstidspunkt.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Facebook
Twitter