Politikommissær: Det er ulovligt bare at kigge på misbrugsbilleder

Man behøver ikke at eje billeder af seksuelt misbrugte børn for at overtræde loven. Det er strafbart bare at kigge på dem.

Siden 2009 har det været ulovligt at kigge på misbrugsmateriale, selv om man ikke har det liggende på sin computer (Foto: DR © DR)

Det er ikke alene forbudt at have børneporno liggende på sin computer. Det er faktisk også forbudt bare at kigge på billederne.

En af Danmarks største pædofilisager er netop startet ved byretten i Randers, hvor en 48-årig mand er tiltalt for blandt andet at misbruge børn og videredistribuering af misbrugsmateriale.

Manden var i besiddelse af video og billeder, der viste seksuelt misbrug af børn, men i dag er det faktisk også ulovlig bare at kigge på billederne, selv om man ikke ejer dem.

Det fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær ved NC3, Rigspolitiets center for cyber-kriminalitet.

- Før 2009 blev det først ulovligt, hvis du downloadede og gemte misbrugsmateriale på din computer. Det var jo lidt et paradoks, så nu er det også blevet forbudt bare at kigge på billederne, siger Flemming Kjærside.

- Du må altså ikke gå ud og opsøge materialet på nettet, understreger han.

Familiebilleder er ikke ulovlige

Mange familier har fotoalbums med billeder af deres børn, som leger i badebassinet eller i badekaret uden tøj på. Billederne falder ikke ind i kategorien misbrugsmateriale, da det kræver, at børnene optræder på en bestemt måde.

- For det første barnet skal være nøgen, og fokus skal være rettet mod barnets kønsdele. Det ser typisk ud som om, at barnet er opstillet til ære for fotografen, så han kan fotografere kønsdelene, siger Flemming Kjærside.

Pas på med at dele dine billeder

Alligevel opfordrer Flemming Kjærside til, at man tænker sig om, når man deler sine billeder med andre. Han mener, at det generelt er en rigtig dårlig idé at dele billeder af nøgne børn.

-Det kan jo være helt uskyldige billeder fra en god ferie ved Vesterhavet eller en sjov episode ude i haven,, men det er der altså nogle mennesker, der er interesseret i.

- De høster fra fotoalbums, som andre har givet adgang til, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter