Posen er ladet med shakere og øl: Laurits på 15 glæder sig til fest med alkohol - og mor i baren

Posefester skal give unge fra 15 år tryg alkoholdebut. Forkert strategi, mener Sundhedsstyrelsen.

Når Laurits Svenningsen på 15 år i aften skal til posefest med 300 andre unge, så pakker han en pose med alkohol derhjemme. Men han sørger også for at have andet med til fester. - Nogle gange tager man energidrik eller cola med, så man får noget andet end alkohol, så man ikke drikker for meget og får det dårligt.

I aften skal Laurits på 15 år til sin første posefest.

Og hans bærepose vil være fyldt op med fem shakere og to øl, han har fået med hjemmefra.

- Og så den flaske shots, der står her, den vil jeg nok dele med nogen. Og så vil jeg foretrække at tage et par colaer med, så jeg også får noget andet end alkohol.

Det forklarer Laurits Svenningsen på drengeværelset mellem gamer-udstyret, fodboldtasken og albummet med babybilleder.

Den fest, Laurits skal med til, foregår i Kolind på Djursland, hvor frivillige er begyndt at arrangere fester, hvor de unge deltagere mellem 15 og 17 år må drikke den alkohol, de selv har med. Så det klirrer i de poser, som har givet festerne navnet.

Arrangør: Styr på de unge

Knapt 50 voksne frivillige er klar til at holde posefest for mere end 300 unge, og det er det lokale Sunlight Mobildiskotek og ægteparret Dorthe og Brian Juul, der står bag. Og der bliver holdt styr på de unge, lover Brian Juul.

Laurits Svenningsen på 15 glæder sig til den første posefest i Kolind, hvor hans mor er frivillig: - Jeg ved ikke helt, hvordan det bliver, for jeg har ikke prøvet det før, men jeg tror, at det bliver fedt. Normalt er det jo privatfester, hvor jeg oftest kender alle, men det gør jeg ikke her, for der kommer mange forskellige, siger han. (Foto: © Tina Vestergaaard Andersen - DR Østjylland)

- Vi ved, hvem de er, og hvor de bor. Deres kort bliver scannet ind ved indgangen, og de kommer med en pose med det, deres forældre har givet dem lov til at tage med. Den bliver så afleveret i udskænkningen, siger han.

- Jeg har ikke noget problem med, at en 15-årig har en pose med lidt alkohol med hjemmefra. Vi har ikke nogen, der sejler rundt sådan en aften. De hygger sig, fester og er glade. Nogen har også bare sodavand med, og de fester på lige fod med de andre.

Sundhedsstyrelsen fraråder

Selvom intentionerne er gode, så er festerne i modstrid med de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen har til unges alkoholforbrug, siger Maria Koch Aabel, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen fraråder nemlig unge under 18 år overhovedet at drikke alkohol.

- Når man er 15-17 år, så er den unges hjerne endnu ikke færdigudviklet, siger Maria Koch Aabel.

- De unge, der begynder at drikke tidligt og at drikke meget, har en større risiko for at havne i alkoholproblemer senere i livet.

Derfor har hun også en klar holdning til posefester for helt unge som den i Kolind.

- Vi vil fraråde det og hellere se på, hvad man kan gøre i stedet for. For os er det vigtigt, at de voksne tager ansvar for at skabe fællesskaber for unge, der netop ikke er defineret ved alkohol.

SSP ønsker alkoholfrie fester for helt unge

Det er koordinator for samarbejdet mellem skole, socialforvaltning og politi, SSP, i Syddjurs Kommune, Heine Skovbak Iversen, enig i.

- Jeg synes, at man er for ung til at komme til en organiseret fest, hvor en stor del af det handler om at komme i gang med at drikke alkohol. Forebyggelsesmæssigt synes jeg, at der skulle holdes nogle andre fester uden alkohol for de helt unge.

For Brian Juul, der er en af arrangørerne af posefesterne i Kolind, er det vigtige, at skabe en tryg ramme for de første møder med alkohol. (Foto: © Tina Vestergaaard Andersen - DR Østjylland)

For mens Heine Skovbak Iversen glæder sig over, at voksne frivillige gør et stort arbejde for et godt ungdomsliv, så nævner han flere eksempler på, at det sagtens kan lade sig gøre at tiltrække de unge til fest uden alkohol – blandt andet på Syddjurs Ungdomsskole.

Laurits' mor, Dorthe Simonsen, har været frivillig til posefesterne, siden de begyndte, og hun er tilfreds med, at sønnen møder alkohol i en tryg ramme.

- Det er okay med os, fordi Laurits har vist, at han godt kan finde ud af at styre det. Det bliver ikke bare hældt ned for at drikke sig fuld lynhurtigt. Han har fundet ud af, at man godt kan tage det stille og roligt og stadig have det sjovt.

Mor: Voksne i baren siger fra

Det er vigtigt, at der står voksne i baren, mener Dorthe Simonsen.

- Der er styr på, hvor meget de unge får drukket. Selvom nogen har vanvittigt meget med – også meget mere end Laurits - så er vi frivillige der til at holde øje med, om nogen får det dårligt.

Der bliver også sagt venligt, men bestemt nej, hvis det går lidt for stærkt med at gøre indhug i lagret.

- Hvis jeg vurderer, at den, der kommer for at hente noget fra sin pose, har fået lige rigeligt, så er det min opgave at sige: Du holder lige en pause og går en tur i vandbaren. Og der er aldrig sure miner, forklarer hun.

For arrangøren Brian Juul er det også netop det at skabe en tryg ramme for de første møder med alkohol, der er afgørende.

- Vi holder posefest i Kolind to gange om året. Og de andre 50 weekender hænger de måske på gadehjørnerne og drikker, hvad de har lyst til. Bare under ikke-kontrollerede forhold, siger Brian Juul, der savnede noget som de organiserede posefester, da hans egne tre sønner voksede op.

Fest uden sprut kræver ny kultur

Ifølge SSP-koordinatoren i Syddjurs vil det kræve en kulturændring at få de helt unge væk fra alkohol.

- Det er ret specielt for Danmark, at vi har en kultur, hvor vores unge drikker så tidligt og drikker rigtigt meget. Vi er europamester i druk blandt unge. Det er en rettighed, vi synes, vi har i vores kultur: At det skal man have lov til, siger Heine Skovbak Iversen.

Dorthe Simonsen synes, hun har fundet en god måde at håndtere, at alkoholen nu er en del af Laurits' ungeliv.

Derfor er det også svært at forholde sig til sundhedsstyrelsens anbefaling om, at unge slet ikke bør drikke alkohol, før de er 18 år.

- Det er lang tid at vente til de bliver 18. Jeg tænker på mig selv, da jeg var i den alder. Det jeg fik lov til, er nok det, jeg giver videre. Hvis de unge får alkohol under kontrollerede forhold, så synes jeg egentligt, at det er okay.

Laurits på 15 ser i hvert fald frem til at komme til posefest – allerede i aften.

- Jeg glæder mig helt vildt!