Præsterne prædiker for kameraet, mens kirkerne er tomme

Menigheder kan ikke samles, men mange kirker satser på at streame gudstjenesten.

Det er søndag, og det betyder, at kirkeklokkerne normalt ringer til gudstjeneste. Men denne formiddag stod kirkebænke landet over gabende tomme.

I Horsens Klosterkirke var der alligevel gudstjeneste med bøn, prædiken og velsignelse.

Men sognepræst Ane Bjerregaard stod næsten alene i en tom kirke, mens deltagerne i gudstjenesten sad hjemme i deres egne sofaer.

Gudstjenesten blev nemlig

streamet
på kirkens hjemmeside, og den indeholdt orgelspil, prædiken og velsignelse som en normal gudstjeneste. Men ikke alt var, som det plejer.

- Nadver og salmesang har vi skåret væk, fordi vi tænker, at det vil klinge lidt hult, hvis der kun var én, der sang med i det store kirkerum, forklarer Ane Bjerregaard.

Sognepræst Ane Bjerregaard fra Horsens Klosterkirke (Foto: Rasmus Bruun Kynde © Dr Østjylland)

Ville helst samle til trøst

Tidligere på ugen besluttede regeringen at indstille alle offentlige aktiviteter, der foregår indendørs på grund af risikoen for coronasmitte. Samtidig opfordrede regeringen kirker og andre trossamfund til at gøre det samme.

Og det har kirkerne gjort, lyder det fra

biskop
i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen, som ikke kan mindes en lignende situation.

- Det gør selvfølgelig ondt på os, der er præster. For det, vi gerne vil, er jo at samle folk i kirken for at formidle den trøst og det håb, som rigtigt mange har brug for i disse urolige tider.

Ane Bjerregaard skal prædike for en smartphones kameraøje i stedet for at se menigheden på kirkebænkene i Horsens.

- Det er vildt mærkeligt. Og det er også underligt ikke at skulle sige ”god søndag” og trykke nogen i hånden, som vi gør på en normal søndag. Men når folk ikke kan komme til deres kirke, så er det vigtigt, at kirken kommer ud der, hvor de er.

Underligt i tom kirke

I Sankt Hans Kirke i Odense stod sognepræst Peter Jacobsen klar til gudstjeneste i et tomt kirkerum allerede lørdag eftermiddag. Kun præst, organist og en frivillig fotograf var mødt op for at optage gudstjenesten, der blev lagt ud på Youtube.

Peter Jacobsen optog sin gudstjeneste allerede lørdag i Sankt Hans Kirke i Odense. (Foto: Anne Mette Dam Thrane © DR FYN)

- Det er underligt at være i det her rum, som en søndag formiddag ville være fyldt af 170-200 mennesker, og nu er der kun os, siger sognepræst Peter Jacobsen.

Selv om han bedst kan lide at se sin menighed i øjnene, når han holder gudstjeneste, så har den digitale gudstjeneste også sine fordele, mener han.

- Jeg kan godt lide, at man kan se det, når man har lyst. Det behøver ikke nødvendigvis være søndag klokken 10.

Skal ikke sidde alene i mørke

Ane Bjerregaard håber også på, at den virtuelle gudstjeneste kan nå flere end de hundrede mennesker, der normalt samles til højmesse i Horsens Klosterkirke.

- Især i de her tider har vi brug for at samles om noget, der er større end os selv. Måske er der mange, der er bange og har behov for at få Guds håb, tillid og styrke tilbage – i stedet for at sidde derhjemme og blive væk i mørke, siger Ane Bjerregaard.

Det er Peter Jacobsen fra Sankt Hans i Odense enig i.

- Det er en dimension i livet på de dage, hvor alt bliver gråt i gråt, og så bliver søndagen højdepunktet. Og jeg kunne se på Facebook, da vi annoncerede den digitale gudstjeneste, at det var noget, folk glædede sig til og havde brug for, siger han.

Glæder sig til søndagshåndtryk igen

Sct. Pauls Kirke i Aarhus streamer også gudstjenesten, forklarer sognepræst Flemming Baatz Kristensen.

Men selvom han glæder sig over de tekniske muligheder, så ser han frem til, at kirkerne forhåbentlig snart slår dørene op igen. For der er noget vigtigt, der mangler i fællesskabet om en virtuel gudstjeneste, mener Flemming Baatz Kristensen.

- At hilse på hinanden og give hånd. Give et kram og se hinanden i øjnene. Det er så vigtigt i et fællesskab, synes jeg.

Vatikanet har meddelt, at også de traditionelle påske-gudstjenester fra Peters-kirken i Rom bliver uden

kirkegængere
. I stedet vil påskefejringen blive
streamet
.