Praktiserende læger ringer til specialisterne: Dansk corona-udbrud får telefonerne til at gløde på AUH

Infektionsmedicinsk Afdeling har fordoblet antallet af telefonvagter og forbereder testklinik.

Efter den første danske patient med corona er diagnosticeret, ringer mange praktiserende læger for at få råd af infektionsmedicinerne på Aarhus Universitetshospital. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Nu hvor det er slået fast, at en dansk patient er smittet med coronavirus, får Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital mange opkald fra de praktiserende læger.

Det fortæller ledende overlæge Lars Østergaard.

- Vi har travlt! Der er rigtigt mange kontakter fra praktiserende læger, der har patienter, der både er syge og har været i Norditalien. Og hvis man har været i den nordlige del af Italien og samtidig har feber, hoste og måske influenzalignende symptomer, så er der indikation for at blive undersøgt for coronavirus, siger Lars Østergaard.

- Vi har fordoblet vores besætning af læger, så vi bedre kan sikre, at alle opkald kommer igennem og bliver besvaret.

Alene i går modtog hospitalet i Aarhus 140 opkald fra læger i Jylland og på Fyn.

Det betyder, at der nu er seks læger til at rådgive i et døgnberedskab, og der bliver nu oprettet en kommandocentral med tre læger dedikeret til corona.

13 i alt er frikendt

I morges blev tre tests erklæret negative, og over middag kunne endnu ti patienter ånde lettet op efter undersøgelser på Aarhus Universitetshospital.

Til gengæld kommer nye patienter løbende til, og bliver mange flere mistænkt for at være smittet, kan hospitalets 30 isolationspladser hurtigt blive besat.

- Så er vi ved at lægge andre planer, siger Lars Østergaard.

- For eksempel forbereder vi i øjeblikket en testklinik, hvor man hurtigt kan komme ind og blive testet. Så kan man komme hjem og være i hjemmekarantæne.

Lars Østergaard understreger, at det er ikke aktuelt endnu.

Ikke brug for beskyttelsesdragter

Kravene til isolation af patienter, der mistænkes for at være smittet med coronavirus, er sænket.

- Nu kender vi sygdommen bedre og ved, at den smitter omtrent som influenza. Så vi tager de samme forholdsregler, som vi sædvanligvis gør ved influenzapatienter, siger Lars Østergaard.

Dermed er det ikke længere højisolationsstuer med friskluftsforsyning og personale i beskyttelsesdragter, der tager imod patienter til observation for coronavirus.

Derfor har AUH nu flere pladser klar.

Indtil i tirsdags var kun Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital i stand til at behandle smittede personer. Nu kan i alt seks hospitaler ifølge Sundhedsstyrelsen tage imod personer, der kan være smittet med coronavirus.