Pressede afdelinger har svært ved at lokke erfarne sygeplejersker til

Oversygeplejersken på intensivafdelingen på sygehuset i Skejby oplever flere opsigelser end normalt.

Flytningen til supersygehuset i Skejby har sat sine spor på medarbejdere og afdelinger. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er svært at finde erstatninger for de højtspecialiserede sygeplejersker, der forlader afdelingerne på Aarhus Universitetshospital.

Sådan lyder det fra oversygeplejerske på supersygehusets intensivafdeling, Anette Poulsen.

Presset og det belastede arbejdsmiljø i kølvandet på flytningen til det nye, store supersygehus i Skejby sammenholdt med besparelser gør, at hun ser flere opsigelser end normalt.

- Når der sker sådan nogle fusioner og ændringer på éns arbejdsplads, ser jeg det også som naturligt, at nogle vælger nye job, siger hun.

Det er ikke helt let at finde nye folk, der har samme erfaring som dem, der forlader afdelingen, fortæller hun.

- Vi kan godt mærke nu, at der ikke er så mange ansøgere til vores stillinger, og dem, der søger, er nyuddannede eller sygeplejersker med få års erfaring, siger hun.

Fællestillidsmand Susanne Diener ser udviklingen som noget af et paradoks.

- De benhårde besparelser betyder jo, at der bliver holdt tilbage i forhold til ansættelse af personale, og det har der været gjort i en periode. Nu er vi så dér, hvor vi rigtig gerne vil ansætte flere, men i afdelingen magter vi ikke flere nye, for man skal jo læres op, før man kan arbejde selvstændigt, siger hun.

- Så mange kan vi ikke lære op på én gang, slår hun fast.

Dansk Sygeplejeråd: Det er en ond spiral

Netop de mange nyuddannede og uerfarne sygeplejersker bekymrer også sygeplejerske Bodil Tykesson, der har arbejdet på intensivafdelingen i mange år og færdes hjemmevant blandt de mange maskiner, der hjælper de alvorligt syge patienter.

- Det er blevet en ny afdeling på mange måder, siger hun.

- Jeg har været her i mange år, og det er jo min styrke, men samtidig synes jeg, det er svært at sørge for, at alle har det godt, og også holde øje med, at de nye har det godt. Det er den sparring, jeg nogle gange føler, jeg har svært ved at give, fordi jeg selv har travlt, siger hun.

Næstformanden for Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, mener, der er tale om en ond spiral, for manglende medarbejdere giver dårligere arbejdsmiljø, der så får endnu flere folk til at sige op.

- Lige nu og her er der en mangelsituation, fordi det på grund af et for ringe arbejdsmiljø er svært at holde fast på de erfarne sygeplejersker. Men i det omfang, at arbejdsgiveren passer meget bedre på arbejdsmiljøet end i dag, vil den situation kunne løse sig meget hurtigt, siger hun.

Erfaringerne fra Aarhus Universitetshospital skal bruges, når de andre nye supersygehuse skal tages i brug i Gødstrup ved Herning, Odense og Aalborg.