Presset metalvirksomhed inviterer politikere til fabrikken: Gasregningen er steget 1.100.000 kroner - om måneden!

Direktør beder om hjælp fra politikerne, for konkurrencen fra kinesiske virksomheder med billig energi kan koste job.

Overfladebehandlingen af AVK's ventiler kræver en tur i ovne, der bliver drevet af naturgas. Og den gasregning er eksploderet i den seneste tid, forklarer direktør Morten Sæderup Nielsen. (Foto: © Heikki Yding - DR Østjylland)

En gasregning, der stikker af og stiger med mere end en million kroner om måneden.

Det skaber dybe panderynker hos virksomheden AVK International i Galten, der i dag lægger fabriksgulv til et vælgermøde.

AVK International eksporterer metalventiler i alle former og størrelser til hele verden. Ventilerne bruges typisk til vand- og gasforsyning.

De høje priser på naturgas tærer hårdt på virksomheder som AVK, der er helt afhængig af gassen, og det kan gøre det sværere at sælge ventiler i fremtiden.

På fabrikken i Galten har AVK nemlig to store gas-slugere på størrelse med skibscontainere.

Det er gasovne, som skal varme mandshøje ventiler op til 210 grader, forklarer direktør Morten Sæderup Nielsen, mens de gulmalede ventiler ruller ud fra ovnen for at køle af.

Den høje temperatur kræves for at smelte epoxypulver og lave en modstandsdygtig overflade på de store ventiler.

- Den behandling gør, at ventilerne kan ligge i jorden i 50 til 100 år, siger Morten Sæderup Nielsen.

Gasregning på 1,5 mio.

Inden krigen i Ukraine kostede det omkring 400.000 kroner om måneden at holde AVK’s ovne i gang. Men nu er den månedlige regning steget til 1,5 million kroner, og det er ved at tage luften fra virksomheden, der er en del af AVK-koncernen med 775 ansatte i Danmark.

- De omkostninger sænker jo vores konkurrenceevne, siger direktør Morten Sæderup.

Herunder kan du høre opråbet fra direktøren i AVK International, Morten Sæderup, til politikerne om at hjælpe både erhvervsdrivende og private, der i dag er afhængige af gas:

Konkurrencen på ventiler er så hård, at virksomheden ikke bare kan sende regningen videre til kunderne. Samtidig har AVK konkurrenter i Kina, som har adgang til billig energi.

- De køber gas fra blandt andet Rusland til helt andre priser, og så understøtter staten decideret industrien på mange måder, siger Morten Sæderup Nielsen.

Facit er, at AVK sidder med gigantiske gasregninger, som kan få konsekvenser.

- Jeg frygter selvfølgelig, at det her går så meget ud over vores konkurrenceevne, at vi bliver ude af stand til at opretholde den medarbejderstab, vi har i dag, siger Morten Sæderup Nielsen.

Gaspriserne er også noget, de ansatte taler om, siger tillidsrepræsentant Vivika Koppitz.

- Vi går da og holder øje med, om vi laver lige så meget, som vi plejer. Om der er lige så meget at lave. Det er rigtigt mange penge, og det vil jo have konsekvenser for os på et eller andet tidspunkt – måske…

Vælgermøde på virksomheden

I dag er der vælgermøde på AVK, hvor socialdemokratiske Jens Joel deltager sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.

Morten Sæderup Nielsen har et ønske til dem.

- De skal aktivt gå ind og understøtte virksomhederne. Specielt de store gasforbrugende virksomheder i den meget skævvredne konkurrencesituation, vi befinder os i lige nu.

Det er kun få uger siden, et flertal i Folketinget blev enige om en såkaldt vinterpakke, hvor gasforbrugere - både private borgere og virksomheder - kan få en henstandsordning.

Det betyder, at de kan vente et års tid med at betale, og derefter betale af på regningen på gas og el over fire år.

Varmebehandlingen af de store ventiler - som den bag Morten Sæderup her - foregår i store gasovne, der varmer metallet op til 210 grader. (Foto: © Steen Klitgaard Jaacks)

Men Morten Sæderup Nielsen mener ikke, det løser hans problem.

- Så længe der er så voldsomt høje priser på naturgas, så er vi simpelthen nødt til at bede om en form for støtte. Det kunne også være støttekroner til omlægning.

V vil give fradrag for grøn teknologi

Troels Lund Poulsen fra Venstre er en af de politikere, der skal besøge AVK i dag.

Han har ikke en pose penge med som akut hjælp til virksomhedernes høje gasregninger, men han mener, at Venstres klimaudspil vil kunne hjælpe virksomhederne på langt sigt.

- Vi vil gerne indføre et grønt forsknings- og udviklingsfradrag på 150 procent frem til 2030. Det skal give bedre fradragsmuligheder for virksomheder, hvis de vil investere i nye grønne teknologier, siger Troels Lund Poulsen.

- Det kan være en af løsningerne for en virksomhed som AVK i forhold til at kunne få nye og mere energibesparende ovne, hvis det kan lade sig gøre.

AVK kigger sig allerede om efter andre løsninger end gas. Håbet er, at virksomheden kan skifte gassen ud med el, men en ny type specialovne skal først udvikles.

- Vi har en ambition om at investere kraftigt i vedvarende energi, og vi vil gerne omstille til elektro-ovne. Men det er meget dyrt, og det vil tage to måske tre år at lave den omstilling, siger Morten Søderup Nielsen.

Venstre har også foreslået at sænke gasafgiften i Danmark til EU's minimumsniveau. En idé, som Jens Joel fra Socialdemokratiet gerne vil se nærmere på.

- Det er vi ikke afvisende over for. Men det skal finansieres, hvis vi skal undgå at forværre problemet ved at puste til inflationen, siger Jens Joel.

Støtte kan give højere inflation

For samfundsøkonomien er det en dårlig idé, hvis politikere udskriver en stor check til de trængte virksomheder. Det mener Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Det ville nemlig fjerne incitamentet til at spare på den gas, der er mangel på.

- Så risikerer vi, at virksomheden bruger mere gas, end den ellers ville gøre, og hvis alle gør det, så stiger gasprisen. Det forlænger det problem, vi har med, at inflationen er for høj, blandt andet fordi energipriserne er for høje, siger han.

AVK International er i konkurrence med blandt andet kinesiske virksomheder, der ikke har problemer med at få billig gas fra Rusland.

Men også her skal det være skidt, før det kan blive godt, mener Michael Svarer.

- Det er klart, at hvis energipriserne stiger mere her end i udlandet, så bliver de danske virksomhederne mindre konkurrencedygtige. Udfordringen er, at hvis vi ikke får inflationen ned, så sætter det sig i lønningerne, forklarer han.

- Så skal virksomhederne betale højere lønninger for at kompensere medarbejderne for inflationen. Det forringer konkurrenceevnen endnu mere. Så det gælder om at få inflationen og energipriserne ned, så vi kan holde lønningerne på et konkurrencedygtigt niveau.

Medarbejdere dobbelt ramt

Ifølge direktøren på AVK rammer de høje gaspriser virksomheden på flere fronter, som Morten Sæderup Nielsen vil have politikerne til at forholde sig til.

- Mange af vores medarbejdere bor også i områder, der bliver opvarmet med naturgas, og de har fem gange så høje omkostninger som dem, der er så heldige at have fjernvarme. Det river økonomien væk under dem.

Det går hårdt ud over medarbejderne, men i sidste ende også virksomhedens økonomi, mener Morten Sæderup Nielsen.

- En medarbejder, der er under hårdt økonomisk pres, går jo rundt i en permanent stresstilstand. Det er ikke den mest produktive medarbejder at have.