Private udlejere vil ikke have flygtninge på lejekontrakten

Kommunerne har svært ved at finde boliger blandt private til at huse flygtninge, fordi kommunen ikke vil komme til at stå som lejer.

Det er ubegrundet, når private udlejere er nervøse for at leje ud til flygtninge. Sådan lyder det fra chefkonsulent i Randers Kommune. (Arkivfoto). (© Copyright © 2014 Robert Carner)

Masser af private udlejere henvender sig til kommunerne for at huse flygtninge, men interessen daler, når de hører betingelserne. Sådan lyder det fra flere kommuner.

Ligesom alle andre kommuner sukker Silkeborg efter boliger til flygtninge, og kommunens social- og integrationsafdeling får i gennemsnit en henvendelse om ugen fra en privat udlejer.

Men hver gang har udlejerne trukket sig, når de hører, at kommunen ikke selv vil leje boligen, men kun formidler kontakten til en flygtning. Det siger afdelingsleder Mads Larsen.

- Så forsvinder interessen, siger han.

Til gengæld er udlejerne mere positive, når kommunen kun søger midlertidige boliger til flygtningene.

- Så kan vi bedre få en boligmasse til rådighed, fordi det så er kommunen, der står på lejekontrakten, siger Mads Larsen.

I Randers Kommune oplever chefkonsulent Steen Sørensen også, at de private udlejere trækker sig.

- De bliver nervøse for, om huslejen nu også falder til tiden, og hvad nu, hvis de flytter eller stikker af, fortæller han.

Steen Sørensen har arbejdet med at skaffe boliger til flygtninge lige siden krigen i Bosnien i 1990'erne, og han mener, at udlejernes nervøsitet er ubegrundet.

- Jeg har kun oplevet en enkelt familie, der er flyttet, og en eller to, der har ødelagt mere end det sædvanlige. Men det er jo ikke mere, end hvad man oplever med danske familier, siger han.