Tildækket mund og næse er fortsat et sjældent syn i gadebilledet i Danmark. Men i stadig flere lande er mundbind i det offentlige rum en del af indsatsen mod smitte med coronavirus.
Og måske kan det også være næste skridt herhjemme.
Derfor er det vigtigt at tage diskussionen allerede nu, mener Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Under coronakrisen har han i et stort forskningsprojekt fulgt danskernes tanker, følelser og ageren, og han vurderer, at det vil være godt at forberede danskerne, inden det eventuelt bliver dem påbudt at bære mundbind i busser, tog og supermarkeder.
- Så etablerer man et psykologisk beredskab, der er klar til at blive aktiveret, når det er nødvendigt, siger han.
Alternativet er værre
131 lande har indført krav om mundbind i forskellige sammenhænge. Og senest har EU rådet passagerer og togpersonale til at bruge mundbind i tog og på stationen.
I sidste uge foreslog Enhedslisten herhjemme, at der skal indføres krav om at bære mundbind i offentlig transport for at beskytte sårbare borgere.
Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger i dag, at der ikke i øjeblikket er grundlag for nye regler om mundbind i Danmark, da smitten er på et lavt niveau.
Det kan dog ændre sig, hvis anden bølge af coronavirusset rammer os.
Derfor er det rette tid at gøre sig klar til det, mener Michael Bang Petersen og understreger, at han er professor i statskundskab og altså ikke er sundhedsfaglig ekspert, og at det derfor ikke er op til ham at vurdere det sundhedsmæssige aspekt i mundbind.
- Der er nu ved at være en relativt bred konsensus andre steder om, at mundbind virker. Derfor vil jeg formode, at der kommer et stærkt politisk pres for, at man skal anbefale mundbind som første værn, hvis der kommer en anden bølge. For alternativet er jo, at hvis vi ikke kan holde smitten nede, bliver vi nødt til at lukke samfundet ned.
Værdifulde dage kan gå tabt
Hvis ikke man er klar til at tage mundbind i brug, når det er påkrævet, kan det få konsekvenser, mener han.
- Der kommer jo til at gå værdifulde dage med, at folk skal skaffe mundbind og finde ud af, hvordan de skal bruges. Vi så også i første bølge, at spørgsmålet om dage og uger havde en ret stor betydning for antallet af døde, siger Michael Bang Petersen.
Det forskningsprojekt, Michael Bang Petersen står i spidsen for, baserer sig på daglige spørgeskemaundersøgelser blandt 500 personer og ved indsamling af såkaldt big data fra medier, sociale medier og myndigheders hjemmesider.
Han tvivler ikke på, at danskerne er parate til at tage værnemidlet i brug, hvis myndighederne anbefaler det, og man får tid til at indstille sig på det.
- Vi har virkelig sprittet hænder og holdt afstand. Så hvis sundhedsmyndighederne går ud og anbefaler, at vi alle har mundbind liggende, og fortæller, hvordan de skal bruges, vil jeg formode – baseret på vores data – at danskerne lytter til det, siger han.
Hør hvad tre danskere siger til udsigten til mundbind i det offentlige rum.