Professors bøn til aarhusianere: 'Det er nu, I kan gøre den største forskel'

Smittespredning i Aarhus skyldes formentlig ikke en enkeltstående begivenhed, fastslår overlæge.

- Aarhus og hele Østjylland var jo eksemplarisk i starten af epidemien. Det er den adfærd, vi skal have fundet frem igen, siger professor og ledende overlæge Lars Østergaard. (© dr)

Coronasmitten har slået til med fuld kraft i Aarhus, og det er alvorligt og bekymrende, mener professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

Efter en lang periode med ganske få eller ingen daglige tilfælde i kommunen, begyndte Statens Serum Institut (SSI) i sidste uge at registrere flere tilfælde dagligt.

Antallet af nye smittetilfælde er steget i løbet af den seneste uge og kulminerede hen over weekenden, hvor 50 personer blev testet positive med coronavirus.

Og det er nu, aarhusianerne skal minde sig selv om at holde afstand, vaske hænder, hoste i ærmet og undgå kram. Det er nu, man for alvor selv kan gøre en forskel, lyder det fra Lars Østergaard.

- Det er i starten af sådan en stigning, man kan gøre den største forskel, siger Lars Østergaard og opfordrer aarhusianerne til at genindføre den adfærd, de havde i starten af epidemien og lade være med at kramme andre end dem, de bor med og i øvrigt huske den gode hygiejne.

- Aarhus og hele Østjylland var jo eksemplarisk i starten af epidemien, og det er den adfærd, vi skal have fundet frem igen, så vi ikke er nødt til at lukke samfundet ned igen. For det er nu, vi har muligheden, siger Lars Østergaard, der fortæller, at flere af de omkringliggende kommuner også har en mindre smittestigning.

Det vigtigste er at holde afstand og at blive testet, hvis man tror, man kan være smittet.

- Hold en meters afstand, eller gerne to. Og lad dig teste, hvis du på nogen som helst måde har en mistanke om, at du kan være smittet, enten fordi du har symptomer eller har været sammen med nogen, der kan være blevet smittet, siger Lars Østergaard og tilføjer:

- Og så har vi jo også muligheden i mundbind, som man kan bruge, hvis man skal med offentlig transport.

Uklart, om der er sammenhæng med store begivenheder

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i gang med at kortlægge, hvordan de mange smittede i Aarhus er forbundne, og dermed hvordan man bedst muligt forhindrer at smittekæder breder sig.

Det fortæller enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort.

- Vi får lister fra Statens Serum Institut over alle de smittede, og dem tager vi telefonisk kontakt til, og så taler vi med dem om, hvilke nære kontakter, de har haft, og om vi må kontakte dem, eller om de selv vil gøre det, siger hun.

Ifølge Lokalavisen Aarhus var godt 80 statskundskabsstuderende samlet til et arrangement på Aarhus Universitet forrige weekend. Flere af deltagerne har vist sig at være smittede med coronavirus - helt præcist er fem testet positive.

Det er dog for tidligt at sige noget om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem arrangementet og det stigende antal smittede.

- Det kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt; så langt er vi ikke i optrævlingen af det, siger Charlotte Hjort.

Ifølge Lars Østergaard tyder det på, at smittespredningen ikke skyldes en enkeltstående begivenhed.

- De folk, vi har testet og har fundet positive, er både mænd, kvinder og børn. Så det er altså ikke bare de her få arrangementer, det er nok et mere generelt problem. Stigningen i antallet af smittede er væsentligt højere end stigningen i antallet af undersøgte, så det er en reel og betragtelig smittestigning, mener han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Bekymring blandt aarhusianere

På Strøget i Aarhus bekymrer smittestigningen også Tara James.

- Jeg tænker, det er rigtig vigtigt, at vi får bugt med det, og at vi holder afstand, så det ikke går som i andre lande, siger hun og tilføjer:

- I starten var jeg bedre til at holde afstand særligt i forhold til bedsteforældre, men på et tidspunkt blev det også svært, fordi de syntes, det var svært ikke at se eller kramme nogen.

Tara James kan godt mærke, at hun selv er begyndt at blive mindre opmærksom på afstandskravene. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

Også Christian Juul er bekymret. Han har nemlig selv en lungesygdom.

- Det er alarmerende, at der kommer denne her smittebølge. Personligt tror jeg, folk er begyndt at slække rigtig meget på reglerne og samles i flokke, siger han og tilføjer:

- Man bliver bekymret i forhold til, om alt skal lukkes ned igen. Jeg synes, det ville være katastrofalt, hvis det hele skulle ske igen.

Christian Juul er urolig ved smitteopblomstringen.

Aarhus Kommunes kriseledelse mødes tirsdag midt på dagen med Styrelsen for Patientsikkerhed for at drøfte eventuelle tiltag, fortæller stadsdirektør Niels Højbjerg, som leder kommunens beredskab.

- Vi vil aktivere vores organisation og få indskærpet de regler og rammer, der er for blandt andet afstandskrav og hygiejne og få genopfundet viljen til at overholde reglerne, siger han.

Facebook
Twitter