Psykiatridirektør: Måske skal vi være hurtigere til at udøve tvang

Udmeldingen kommer i kølvandet på et voldeligt overfald natten til søndag, hvor tre ansatte blev angrebet af en patient.

Den mandlige patient, der angreb personalet på det psykiatriske hospital i Risskov blev efter overfaldet bæltefikseret (arkiv). (Foto: © Steffen Nielsen- DR Syd)

Personalet på psykiatriske afdelinger skal måske overveje, om de skal være hurtigere til at bæltefiksere urolige patienter.

Det mener psykiatridirektør i Region Midtjylland Gert Pilgaard Christensen efter et voldeligt overfald natten til søndag, hvor tre ansatte blev angrebet af en mandlig patient.

Efter overfaldet blev manden bæltefikseret, og det rejser et spørgsmål, siger psykiatridirektøren.

- Her havde vi en situation, som endte i tvang. Ville vi i virkeligheden kunne have reageret og udøvet tvang på et tidligere tidspunkt og undgået, at personalet kom til skade?, siger han.

Gennem flere måneder har læger, sygeplejersker og sosu-ansatte på det psykiatriske hospital i Risskov krævet flere ansatte og færre besparelser. Det samme har deres fagforeninger.

Men det behøver ikke kun være et spørgsmål om antal ansatte, mener Gert Pilgaard Christensen.

- Den nat, hvor denne her voldsomme episode fandt sted, var der dobbelt så meget personale som for bare få måneder siden. Alligevel gik det galt, siger han.

Gennem flere år har det været et mål for psykiatrien i Danmark, at personalet skal bruge mindre tvang, men overfaldet i søndags kan vise, at man måske er blevet for tilbageholdende.

- Er vi i en situation, hvor vi, fordi vi skal reducere tvangen, er kommet til et punkt, hvor vi er bange for at udøve den?