Psykiske lidelser giver de længste sygemeldinger

Et psykisk problem giver fem ugers længere sygemelding end et fysisk problem.

Stress, depression eller en tredje psykisk lidelse betyder sygemeldinger på i gennemsnit 27 uger (arkivfoto). (© Ap GraphicsBank)

Fem uger. Så meget længere er personer med mentale helbredsproblemer sygemeldt, sammenlignet med personer med fysiske lidelser.

Det viser en ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet, hvor 2.000 sygemeldte borgere har deltaget. Bag ph.d-afhandlingen står sygeplejerske og cand.scient.san - ph.d Pernille Pedersen.

- Vi bliver nødt til at være opmærksomme på, at der eksisterer denne her forskel. Det skal man jo være opmærksomme på både på arbejdspladsen og jobcentrene, hvor man ser de sygemeldte, siger hun.

Folk med mentale helbredsproblemer var i gennemsnit sygemeldt i 27 uger. Til sammenligning var personer med fysiske helbredsproblemer sygemeldt i 22 uger.

Undersøgelsen er baseret på registerdata og spørgeskemaundersøgelser blandt sygemeldte fra Lemvig, Skive, Struer og Holstebro kommuner i perioden 2012-2014.

Erhvervspsykolog Hanne Blomstrøm, der har mange års erfaring med stressramte. Hun er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.

Hun mener, arbejdspladserne er nødt til at have øget fokus på at opfange begyndende stress-symptomer hos medarbejderne.

- Som leder skal man være opmærksom på, hvis medarbejderen opfører sig anderledes, er mere aggressiv, glemmer ting, laver fejl og trækker sig socialt, hvis man tidligere har været meget socialt engageret.

Pernille Pedersens afhandling viser, at det især er veluddannede kvinder, der er i risikozonen for at blive sygemeldt med psykiske helbredsproblemer.

Et psykisk problem giver fem ugers længere sygemelding end et fysisk problem, viser en ny undersøgelse.

Opslået af DR Nyheder på 10. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.