Psykolog: Skærmtid og stress gør os vrede i trafikken, men der er hjælp at hente

- Vi dytter af de andre, fordi vi føler os uangribelige bag rattet, siger psykolog Thomas Markersen.

(Foto: © Jesper Jon, Jesper Jon)

Aggressive trafikanter, som råber, giver fingeren eller det, der er værre.

En undersøgelse fra Rådet for Trafiksikkerhed og Transport DTU viser, at hver tredje dansker har oplevet vejvrede inden for et år, hvilket er markant højere end tallet ti år før.

Og det forstår psykolog Thomas Markersen godt. For vi tager dårlige vaner fra vores tid bag skærmen med os ud på vejene.

- De måder, vi arbejder og fungerer på på nettet, hvor vi får den ene besked efter den anden, og hvor vi har meget travlt. De gør, at vi har mindre tålmodighed, forklarer han.

- De ti sekunder, vi lige skal vente, fordi en eller anden bilist er lidt langsom, det kan føles som meget lang tid. Man er vant til at få belønning med det samme i andre sammenhænge, så synes man også, at det skal gå hurtigt i trafikken. Det kan være en af forklaringerne på, at der er en stigning i vejvrede, siger Thomas Markersen.

Så en ting er vores liv med skærmen, klik og hurtigt pay off. En anden ting er vores stressede tilværelse med møder, som skal nås, og børn, som skal hentes til tiden.

- Jo mindre, man sover, des mindre energi har vi i hjernens frontallapper, og jo mindre selvkontrol er der. Hvis vi er stressede og trætte, så er det første, der lukker ned, vores frontallapper. Impulskontrollen ryger lidt, når man er træt. Så bliver vi impulsive og lidt urimelige. Bander og den slags, siger Thomas Markersen.

Skælder ikke ud i kassekøen

Det kender de fleste nok, når turen går til eller fra arbejde i myldretiden. Og fordi vi sidder alene i hver vores bil, ryger låget på aggressionerne lidt lettere af, siger psykologen.

- Når man sidder i bilen, kommer man til at tro, at man er uangribelig og kommer til at tro sig overlegen. Så kan man tillade sig selv at give slip på vreden. Man begynder som regel ikke at skælde ud på en eller anden i supermarkedskøen, men man kan sagtens dytte af nogen og føle sig rimelig sikker.

Selvom kvinder også er involveret i vejvrede, viser undersøgelsen fra Sikker Trafik og Transport DTU, at mænd oftere er involveret i vejvrede end kvinder.

- Når man som mand ikke får spillet nok fodbold eller lavet nok vilde ting, kan man godt komme til at kede sig. Så bliver bilen en mulighed for at udtrykke noget vrede og kraft, som man ikke kan gøre på revisorkontoret eller i supermarkedet. Det bliver et sted, hvor man kan slippe af med noget energi, siger Thomas Markersen.