Publikum viste respekt efter dødsulykke i Tivoli Friheden: ’Det er næsten ikke til at bære’

Stille genåbning tiltrak de første timer 600 mennesker, der ville vise respekt for de pårørende til 14-årig

Mange er kommet forbi Tivoli Friheden, der har åbnet portene til parken til en stille åbning for at mindes den 14-årige pige, der mistede livet i en af parkens forlystelser i torsdags. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Ritzau Scanpix)

Portene blev åbnet, men det var langt fra en almindelig eftermiddag i Tivoli Friheden.

Ingen larm fra boderne. Ingen musik i højttalerne. Ingen hujen fra glade mennesker i rutsjebanen.

I stedet en stille stund til at mindes og til at gense den forlystelsespark, der for mindre end en uge siden blev ramt af en tragedie, da en 14-årige pige blev dræbt og en 13-årig dreng kvæstet i den forlystelse, der hedder Cobraen.

Cobraen står stille for altid og kommer ikke til at køre igen, har Tivoli Friheden besluttet.

Men resten af forlystelsesparken skal på en eller anden måde i gang igen, og i dag skete det altså med en stille åbning seks dage efter ulykken. Det fik næsten 600 til at møde frem de første to timer, parken var åben.

Tænker på familien

En af dem, der kom for at vise respekt og se Friheden i fred og ro, var Anna Grethe Stengaard, der bor tæt på forlystelsesparken og selv har været i parken med sine børnebørn.

- Det er især i stor respekt for den afdøde piges familie og nære, vi er kommet, sagde Anna Grethe Stengaard, der var i Friheden sammen med sin mand.

Anna Grethe Skovgaard bor tæt på Tivoli Friheden og var kommet sammen med sin mand Jørgen Brixen til den stille genåbning. (Foto: Trine Marie Olsen - DR Østjylland)

- Vi talte om, at det er en forfærdelig tragedie at sende sit barn og nogens børnebørn ind for at få en glad og sjov oplevelse, og så ender det med det ultimative tab. Det er næsten ikke til at bære, sagde hun foran Cobraen.

- Men det er en fin dag, Tivoli Friheden har arrangeret, hvor man i stilhed og respekt kan gå rundt og nyde den her danske sommerdag.

Rigtig måde at gøre det på

Niels Jørgen Larsen fra Lyngby på Djursland var også gået indenfor for at vise sin respekt, da hans familie tilfældigt kom forbi.

- Vi havde hørt om hende, der var blevet slået ihjel, og det er jo skrækkeligt, sagde han.

Niels Jørgen Larsen syntes, at den stille åbning var passende efter så alvorlig en begivenhed i parken.

- I respekt for hende, der døde, synes jeg, at det er flot. Det er den rigtige måde at gøre det på.

Niels Jørgen Larsen fra Djursland kom tilfældigt forbi Tivoli Friheden, da parken genåbnede og ville vise sin respekt for ulykkens ofre. (Foto: Trine Marie Olsen - DR Østjylland)

Tivoli Frihedens direktør, Henrik Ragborg Olesen, var glad for opbakningen.

- Jeg vidste jo ikke, om det ville komme 10, 100 eller tusind. Vi har aldrig prøvet det før, men det er rørende. Hver en sjæl, der går ind, ser jeg som en, der støtter op om de forældre, der har mistet et barn, og den sårede dreng, sagde han.

For det er en helt særlig dag, mente Henrik Ragborg Olesen.

Hensyn til både efterladte og personale

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå udenfor Tivoli og genåbne, efter at et barn på 14 var afgået ved døden herinde. Det er en meget, meget speciel oplevelse.

Forud var gået mange tanker om, hvordan forlystelsesparken overhovedet kunne åbne igen efter ulykken.

- Hvornår var mine kolleger – hele holdet bag Tivoli Friheden – klar til det? Vi har vurderet, at det skulle være i dag. Og at det skulle være på den her, synes vi selv, respektfulde måde. At det er en mere afdæmpet Tivolioplevelse, end det plejer at være.

Tragedien har også ramt parkens ansatte hårdt, siger direktøren.

- Der er blevet givet mange knus blandt mine kolleger.

Mange er stadig berørte

En af dem, der har givet og fået kram, er Jacqueline Kristensen, der til daglig er operatør på en af parkens forlystelser.

- De kolleger, der var her den dag, har det ikke supergodt. Men der bliver arbejdet med det, og vi får en masse hjælp fra ledelsen med psykologer og al den opbakning, man kunne drømme om.

Mange af de ansatte, der var på arbejde i torsdags, er præget af tragedien, siger Jacqueline Kristensen, der er operatør på en af forlystelserne. (Foto: Trine Marie Olsen - DR Østjylland)

Kollegerne i Tivoli Friheden taler meget sammen og er meget sammen, fortalte Jacqueline Kristensen.

- Men det er hårdt, og der er mange af dem, der var her den dag, som stadig er meget berørte.

Selvom Jacqueline Kristensen ikke selv var på arbejde i torsdags, så er der mange følelser, der rumsterer efter ulykken.

- Først var det en bølge af chok – det her kan umuligt være sket, tænkte jeg – og så sorg. Lidt had mod den åndssvage forlystelse, og jeg er stadig ked af det og chokeret. Og så har jeg medfølelse både med mine kolleger, der var her, og med drengen og den afdøde og hendes familie.

Følelserne fylder meget lige nu, mener Jacqueline Kristensen.

- Det er meget skiftende og meget overvældende.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå udenfor Tivoli og genåbne, efter at et barn på 14 var afgået ved døden herinde, siger direktør Henrik Ragborg Olesen. (Foto: Trine Marie Olsen - DR Østjylland)

Håber stille åbning vil hjælpe

Tivoli Frihedens ledelse har drøftet genåbningen med psykologer, og Henrik Ragborg Olesen tror, at den afdæmpede tilbagevenden også kan være en del af helingen for personalet.

- At vi ikke åbner tju-bang med det helt store skrald, men gør det på en stille og respektfuld måde.

Henrik Ragborg Olesen havde mange pressefolk at tale med denne eftermiddag, men han skulle også rundt i parken og tale med de besøgende.

- Hvis der er gæster, der gerne vil tale med mig, så vil jeg gerne snakke med dem. Vi er her for at være så imødekommende som overhovedet muligt.