'Pyroman-enken' levede med grum mistanke i 23 år

I dag mindes overlevende, pårørende og efterladte 25-året for branden på færgen Scandinavian Star. Og for Jette Andersen førte tragedien en dobbelt sorg med sig.

Jette Andersens mand var i 23 år mistænkt for at have påsat branden på Scandinavian Star, der kostede 159 mennesker livet i 1990. I dag er både han og hun blevet renset. (Arkivfoto) (© DR)

I dag er det præcis 25 år siden, at færgen Scandinavian Star brød i brand undervejs fra Oslo til Frederikshavn natten mellem 6. og 7. april 1990.

495 passagerer var ombord, og branden kostede 159 mennesker livet.

Men de efterladte savner fortsat svar på, hvad det skete, og hvordan det kunne ske.

Dansk lastbilchauffør under mistanke

I 1991 konkluderede Oslo politi, at det var den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen, der med stor sandsynlighed påsatte branden, som han selv omkom i.

Først sidste år trak politiet anklagen tilbage.

Siden har Norges storting besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne omkring branden.

'Pyroman-enken' måtte leve med mistanken

For Jette Andersen fra Viby ved Aarhus betød Scandinavian Star-katastrofen, at hendes liv med et blev forandret.

Hun var nemlig gift med Erik Mørk Andersen, og udover at hun mistede sin mand, måtte hun finde sig i at folk i årevis så skævt til hende og for eksempel kunne finde på at kalde hende for pyroman-enken.

- Jeg har forsøgt at leve med det, og forsøgt at lægge det bag mig. Men det er svært, for der er altid et eller andet, der popper op, siger hun til P4 Østjylland.

- Der, hvor jeg tidligere boede, skulle de i hvert fald nok minde mig om det. Folk var onde. Og der var andre, der var bange for at gå over for at snakke med mig, husker hun.

Jette blev glad på Eriks vegne

Jette Andersen markerer det tragiske jubilæum ved at tage en tur til Norge for at mødes med andre efterladte.

Hun er stadig helt sikker på, at det ikke var hendes mand, der stod bag branden på Scandinavian Star, og hun er glad for, at den norske retsinstans frifandt Erik:

- Jeg synes, de var lidt langsomme, når der skulle gå 23 år. Men jeg blev da glad på hans vegne, og fordi det var rigtigt, det jeg havde tænkt og sagt.

Nåede aldrig at blive farfar

I dag sidder Jette tilbage med savnet efter sin mand, der aldrig nåede at opleve at blive farfar:

- Da vores søn Morten blev far den første gang, sagde han: 'Det skulle farmand lige have oplevet, at han er blevet farfar'. Sådan nogle ting det havde jeg det svært med efter hans død.

- Men nu ved jeg, hvor han er, og nu vil jeg prøve at leve livet som Jette, fortæller Jette Andersen.

Facebook
Twitter