70-årige Jette Larsen er en af morgenens første patienter på nuklearafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
Her skal hun scannes for at få undersøgt blodtilførslen til hjertet og for at se, om der skulle være nogle forsnævringer.
- Jeg er sommetider blevet rigtig forpustet og har haft trykken for brystet, fortæller hun.
Jette Larsen har før prøvet at få scannet hjertet, men i dag skal det ske på en anden og ny måde.
I dag kommer det nemlig til at foregå med en indsprøjtning af radioaktivt vand, inden hun må lægge sig i scanneren for at få taget billeder.
Og selvom radioaktivt vand måske kan lyde lidt farligt, er den 70-årige pensionist fra Mørke på Djursland ikke nervøs.
- Jeg er i trygge hænder, er jeg sikker på, siger hun.
Og der er da heller ikke noget at være bange for, forsikrer overlæge Lars Christian Gormsen. For mængden af det radioaktive vand er meget lav.
Undersøgelse er bedre og mere skånsom end alternativer
Selve undersøgelsen går ud på, at lægerne skal se på, hvordan blodgennemstrømningen til hjertet ser ud. Og efter, at Jette Larsen har fået det radioaktive vand sprøjtet ind i kroppen, bliver hun scannet i en stor PET-scanner, som giver meget nøjagtige billeder.
- Radioaktivitet lyder jo altid farligt, men det kommer an på, hvor meget man giver. Her svarer det til det samme, som vi kender fra eksempelvis en røntgenscanning.
Det radioaktive vand er et vidundermiddel netop til scanning af hjertepatienter, fortæller han. Det er nemlig langt bedre til at afsløre eventuelle flaskehalse i hjertet, end hvis man laver en CT-scanning af hjertet og også mere skånsom, end hvis man sprøjter kontraststof ind via et kateter i lysken.
- Ved en almindelig CT-skanning ser man overfladen af hjertet og kan se, om der er lidt forkalkning eller forsnævringer, men man ser ikke, om det har betydning for det, der sker i selve vævet.
Men det kan man med det radioaktive vand.
- Før havde vi omkring 40-60 procent chance for at finde dem – nu er det omkring 90. Så det er som at få revet et slør fra øjnene, siger han.
Her fortæller overlæge Lars Christian Gormsen, hvorfor det radioaktive vand er bedre end alternativerne.
Ny, dansk maskine har gjort det muligt
Det er ikke nyt for overlægen, at det radioaktive vand er den bedste metode til at finde forsnævringerne, men det er nyt, at det kan lade sig gøre at bruge det i praksis.
For eftersom at vandet er radioaktivt, har det også en henfaldstid, der betyder, at det er ubrugeligt efter ti minutter. Derfor skal det gives til patienten på det helt rette tidspunkt.
Men indtil nu har det været så godt som umuligt for lægerne at nå at få det fragtet op til patienterne tids nok til, at det kunne bruges.
For det fremstilles nemlig i store maskiner i sygehusets kælder, og derfor ville personalet skulle løbe hurtigt op ad trapperne med vandet i blybeholdere.
- Så det har ikke været praktisk anvendeligt for os, fordi vi ikke kunne få sporestoffet hurtigt nok op fra vores produktionsfacilitet i kælderen til patienten, så det har kun været anvendeligt i forskningssammenhæng, fortæller Lars Christian Gormsen.
Men takket være en ny maskine, der er produceret i Danmark, kan det radioaktive vand nu produceres lige ved siden af patienten.
Og med den regner Lars Christian Gormsen med at nå op på 1.500 scanninger med radioaktivt vand om året. Det er cirka 20 gange mere end nogen andre steder i verden.
- Så jeg er lykkelig for at have fået muligheden for at tage den i brug, siger han.
Maskinen er på størrelse med et køleskab, vejer 700 kilo og er beklædt med bly for at undgå, at den radioaktive stråling kommer ud. Den består af to dele. Den ene producerer og sprøjter det radioaktive vand ind i patienten. Og den anden analyserer scanningsbillederne, og hvornår vandet henfalder.
Direktør bag maskinen ser kæmpe muligheder
Bag maskinen står Martin Stenfeldt og firmaet MedTrace.
Det har taget fem år at producere den, og det glæder ham nu at se den taget i brug.
- Man opdagede allerede for 40 år siden, at radioaktivt vand var det bedste til hjertescanninger, men det har været en utrolig bøvlet proces ind til nu. Nu har vi automatiseret hele processen, siger han.
Han har lavet seks maskiner i alt, og Aarhus Universitetshospital er det første sygehus til at tage maskinen i brug. Også Rigshospitalet har en, som afventer tilladelse til at blive taget i brug. Og så er der solgt et til et hospital i Japan, et i Holland og et i USA.
Han tror på, at der er et kæmpe vækstpotentiale i maskinen.
- Alene i USA er markedet for hjertekarsygdomme på 110 milliarder dollars, og den niche, vi opererer inden for er for omkring fem milliarder dollars, siger han.
Jette Larsen venter nu et svar på sin scanning. Men oplevelsen med det radioaktive vand var god. Faktisk opdagede hun nærmest ikke, at det skete.
- Jeg lukkede øjnene og fik den søvn, jeg ikke nåede at få i morges, siger hun med et lille grin.
Tag med Jette Larsen til undersøgelse i videoen øverst på siden.