Radon-niveauet i Mortens børneværelse var ti gange for højt: Radon-sug fik bugt med det

Realdanias kampagne "Radonfrit hjem" har fået 24.000 husejere til at tjekke deres huse de sidste tre år.

(© Dr Østjylland)

Radon er en gasart, man hverken kan lugte eller se, men den er årsag til flere dødsfald om året end trafikulykker.

Derfor har over 24.000 husejere de sidste tre år tjekket deres boliger for radon gennem en kampagne fra Realdania, der hedder ”Radonfrit Hjem”. En af dem, der har tjekket huset, er Morten Fenger fra Horsens.

Myndighedernes grænseværdi for radon er 100 becquerel per kubikmeter, men radon-niveauet i et af børneværelserne i Morten Fengers hus var over syv gange højere.

På et tidspunkt målte familien endda niveauet til at være over ti gange højere end grænseværdien tillader det.

- Jeg havde prøvet at lade den digitale radonmåler ligge inde på et af børneværelserne i tre døgn, hvor vi havde været væk og ikke havde luftet ud for at se, hvor højt det sneg sig op med døren lukket. Da vi kom hjem, var den over 1.000, jeg mener det var over 1.100. Så der var virkelig noget, vi var nødt til at reagere på, siger han.

Installerede radon-sug

I Horsens begyndte Morten Fenger først at fuge alle revner langs gulvet, men det blev for stort et arbejde at tætne et hus på 200 kvadratmeter.

I stedet har han fået installeret et radon-sug, der ender i et galvaniseret rør ude i haven.

- I den sidder der en lille propel indeni, som skaber et undertryk under huset. Under jorden går der så nogle PVC-rør på cirka ti centimeter i diameter, som går ind under huset syv steder og suger. Systemet er helt tæt, og så trækker det radongassen ud fra under huset, så det ikke kommer ind i huset, forklarer han.

Radon-suget har kostet Morten Fenger 66.000 kroner.

- De kunne jo bruges på noget, der var sjovere. Det eneste, vi har fået ud af det synligt, er noget, vi hellere ville slippe for at se på. Men så kunne vi slippe for radon og bekymringer og dermed slå to fluer med ét smæk, siger han.

Forsker: Vigtigt at tjekke for radon

Radon siver op fra undergrunden gennem revner og sprækker i husene, og gassen er årsag til omkring 300 lungekræft-tilfælde om året. Det findes især i undergrunden i Østjylland og på Fyn og Sjælland og Bornholm.

Derfor er det en rigtig god idé, at husejere som Morten Fenger får lavet et radon-tjek, mener professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Hvis man har et gammelt hus med en kælder eller en krybekælder, skal man nok lige overveje at få det undersøgt, for så kan værdien være noget højere, end man regner med, siger han.

Realdania: Kommunerne skal tage ansvar

Halvdelen af dem, der har målt deres radon-niveau gennem Realdanias kampagne, har for meget radon. Derfor er det vigtigt, at så mange husejere som muligt får tjekket deres huse, mener programchef Lennie Clausen fra Realdania.

- Man kan kun vide, om man har for meget radon, hvis man får det målt. Så jeg synes, det er en god idé at få det målt.

Han mener, kommunerne er nødt til at komme på banen i forhold til at oplyse borgerne om radon, hvis flere skal få tjekket deres huse.

- En vigtig erfaring fra vores kampagne er, at når vi samarbejder med kommunerne, og de tager et aktivt ansvar for at kommunikere om radon, kommer der mange henvendelser fra husejere om radon, og mange får målt radon-niveauerne, siger han.

Morten Fenger har bragt radon-niveauet helt i nul

De fleste, der har for meget radon, kan nøjes med at lufte mere ud.

- Rigtig meget kan klares ved simple tiltag som at få luftet mere ud og få lavet mere ventilation i sit hus, siger Lennie Clausen.

Men fem til ti procent af husejerne er nødt til at tage skrappere metoder i brug for at beskytte sig ved for eksempel at lave et radonsug som Morten Fenger.

For Morten Fenger har radon-suget gjort en stor fordel.

- Vi har været helt nede på nul faktisk, når vi målte radon-niveauet, siger han.