Region Midtjylland risikerer at miste retten til at drive tilbud til autister

Socialtilsynet overvejer at trække godkendelsen efter kritik for tredje år i streg.

Problemerne findes ifølge Socialtilsynet særligt på de tre institutioner Bækketoften (som ses på billedet her) og Rugmarken i Hedensted samt Højskolebakken i Skals og Thorning. (© Region Midtjylland)

Opdateret klokken 15.37 med kommentar fra tilsynschef i Socialtilsynet Ulla Bitsch Andersen.

Forholdene på tilbuddene for autister i Region Midtjylland er så kritisable, at regionen nu risikerer at miste sin godkendelse til at have med autister at gøre. Det oplyser regionen over for DR.

Det er Socialtilsynet, der er så utilfreds med nogle af regionens institutioner, at tilsynet truer med at fjerne regionens godkendelse til alle regionens 21 botilbud og uddannelses- og beskæftigelsestilbud for autister.

Ifølge Socialtilsynets vurdering efter deres tilsyn med specialområdet, vurderes det, at det samlet set ikke i tilstrækkelig grad lever op til kvalitetskravene. Særligt skidt står det til på tre institutioner.

Det drejer sig om Højskolebakken i Skals og Thorning samt Bækketoften og Rugmarken i Hedensted.

Tilsyn: Der er tale om alvorlige forhold

Socialtilsynet peger på, at de tre institutioner blandt andet har haft manglende fokus på borgernes sundhed og trivsel og på at forebygge magtanvendelser over for borgerne.

Derudover har tilsynet også kritiseret de fysiske rammer, og at medarbejderne nogle steder i alvorlig grad har manglet faglige kompetencer til at imødekomme borgernes behov.

- Det er alvorlige forhold, og det er det også i kombination med, at det er forhold, vi har påtalt over for Region Midtjylland gentagende gange siden 2017, siger tilsynschef Ulla Bitsch Andersen.

Hun fortæller, at kritikpunkterne ikke er enestående for Region Midtjylland.

- Langt de fleste steder har jo ikke den slags kritisable punkter, men vi ser det af og til. Det, der har været specielt i Region Midtjyllands autismetilbud, er, at vi har set det år efter år og har påtalt det år efter år og haft opmærksomhedspunkter og skærpet tilsyn, siger hun.

Region Midtjylland: Vi genstarter bostederne

Socialdirektør i Region Midtjylland Ann-Britt Wetche er meget ærgerlig over, at tilsynet nu ad flere omgange har fundet så store kritikpunkter på flere institutioner.

Hun fortæller, at regionen har taget kritikken til sig, og at ledelsen for regionens autismeområde er fratrådt, og der er ny ledelse på de tre udskældte institutioner.

Nu vil man ”genstarte” de tre bosteder, siger hun.

- Det betyder, at vi kigger på, hvordan vi kan beskrive den pædagogiske praksis på ny, få ledelse tæt på og hjælpe medarbejderne med at omsætte den praksis, de skal arbejde med i hverdagen, fordi den er så dilemmafyldt, forklarer hun.

Det er op til Socialtilsynet, om man kan godkende de tre institutioner i Thorning, Hedensted og Skals, og hvis det bliver et nej, må institutionerne lukke, fortæller Ann-Britt Wetche.

Udover at genstarte de tre botilbud sætter regionen også ind over for hele specialområdet med tættere og tydeligere ledelse og en reorganisering af specialområdets ledelse.

Landsforeningsformand: Vi får meget grellere sager ind

Spørger man landsformanden i Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup, er hun dog generelt meget tilfreds med Region Midtjyllands tilbud på autismeområdet.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg er meget, meget glad for Region Midtjyllands autismetilbud. Det er faktisk dem, jeg altid peger på, når jeg skal fortælle om, hvor der sker virkelig god udvikling, og hvor man kombinerer praksis med ny forskning, siger hun.

Derfor mener hun også, det ville være uheldigt, hvis regionen mister godkendelsen til at have med autister at gøre. Samtidig understreger hun, at sagerne i regionen er alvorlige, men at hun hører om langt værre sager fra andre steder.

- Det er ret alvorligt, men ser jeg det i lyset af de sager, vi ellers får ind, er det ofte meget grellere sager. Og det er selvfølgelig alvorligt, når der er tale om en region, og for den enkelte borger er det selvfølgelig en katastrofe, siger hun.

Hun mener, initiativerne fra regionen lyder lovende.

- Det, der er problemet her, er netop noget med noget mere ledelse tæt på, siger hun.

Tilsynschef i Socialtilsynet Ulla Bitsch Andersen er enig med landsforeningsformanden i, at regionen har gode handlingsplaner og intentioner, men hun fortæller, at der dog indtil nu ikke altid har været sammenhæng mellem de handlingsplaner, regionen har, og den praksis, der udføres.

- Regionen er kommet med nogle rigtig flotte handlingsplaner, men i nogle afdelinger er de simpelthen ikke blevet til virkelighed over for medarbejderne eller borgerne.

Socialdirektør i Region Midtjylland Ann-Britt Wetche understreger, at hun tager sagen meget alvorligt og vil slås for fortsat at kunne beholde godkendelsen til at drive tilbud til autister.

- Det er det, vi vil kæmpe for. Ellers er det en dialog, vi må have med tilsynet, siger hun.