Region Midtjylland slækker på sparekrav til Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital skal stadig spare samme beløb, men regionen vil udsætte noget af besparelsen.

Besparelserne på supersygehuset skal indfases over fire år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

På et budgetseminar i dag har Region Midtjylland fremlagt en plan om at halvere sparekravet til Aarhus Universitetshospital.

Det var ellers meningen, at hospitalet skulle spare 325 millioner kroner i 2019, men nu er det beløb sat ned til 150 millioner kroner i år.

Sparekravet skyldes blandt andet sammenlægningen af fire hospitaler til ét stort sygehus i Skejby ved Aarhus, som har givet en flytteregning på en milliard kroner.

Et enig regionsråd i Region Midtjylland står i dag sammen om at ville hjælpe Aarhus Universitetshospital med formand for regionsrådet Anders Kühnau (S) i spidsen.

- Vi ønsker ikke at ramme driften så hårdt, at patienterne kan mærke det, og vi ønsker fortsat at have et stærkt universitetshospital i Aarhus med et godt arbejdsmiljø. Det har vist sig at være umuligt at finde så store besparelser i indeværende år, så derfor har vi besluttet at hjælpe med en betydelig håndsrækning, siger han.

Fra et til fire år

Der mangler 425 millioner kroner årligt, for at Aarhus Universitetshospital grundlæggende er i økonomisk balance. Men i stedet for at spare beløbet på én gang, ønsker regionsrådet at udsætte dele af besparelsen, så den indfases over fire år.

Når regionsrådet vælger at støtte op omkring universitetshospitalet med en mildere fireårig indfasning af besparelserne, vil det presse hele regionen.

- Vi skal håndtere den udfordring i vores budgetlægning. Det gør vi med en plan over fire år, hvor vi får stabiliseret driften og genoprettet hospitalets økonomi, siger Anders Kühnau.

Han håber stadig, at staten hjælper med at afløfte en del af udfordringerne.

- Derfor kan vi endelig tage stilling til den samlet plan, når vi kender resultatet af økonomiaftalen med regeringen, siger han.

Det vil koste regionen omkring 500 millioner kroner at udsætte besparelserne, fordi det koster at køre med budgetmæssigt underskud.

Den regning er der brug for hjælp til at betale, mener Anders Kühnau.

Torsdag sender hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital den nye spareplan på 150 millioner kroner i høring blandt medarbejderne. Dermed opfylder hospitalet også de otte procent besparelser, som det er aftalt med staten, at der skal spares via effektiviseringer i 2019.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter