Regnvåd sommer får træerne til at vokse ekstra meget

Træerne vokser op til 30 procent mere i år på grund af regnen, fortæller skovrider.

Regnen får træerne til at vokse hurtigere end normalt. Til gengæld betyder det våde føre, at de store maskiner til træfældning ikke kan køre i skoven. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Den meget våde sommer har fået træerne i danske skove til at vokse ekstra meget.

Til glæde for skovejerne, som får større produktion af tømmer.

- Det er gået vældig godt. Jeg vil tro, at højdetilvæksten har været 25-30 procent højere end i et normalt år, siger skovrider Niels Peter Dalsgaard Jensen fra Salten Langsø Skovadministration, syd for Silkeborg.

- Vi har fået vand kontinuerligt hele denne forfærdelige sommer, så det har været super for træerne, siger han.

Nyplantede skovområder har også klaret sig langt bedre end normalt. Så isoleret set en stor økonomisk fordel for skovejerne.

Men de fleste medaljer har en bagside - og det gælder også her. Den fugtige jord betyder, at det er svært at komme til at fælde træerne med de store maskiner.

- De kommer til at sidde fast og vejene bliver meget hurtigt kørt op, forklarer Niels Peter Dalsgaard Jensen.

For eksempel lykkedes det i juli at få skovet et område ved Yding ved Skanderborg. Men indtil nu har det været umuligt at få de to tredjedele af tømmeret ud af skoven, så det kan sælges. Samtidig taber træet i værdi, fordi det ikke længere er så friskt.

På den måde er det virkeligt alvorligt, at vi aldrig rigtig har tørre perioder i længere tid, som vi havde tidligere, siger skovrideren.

- Der er jo ikke noget, der tyder på, at det her bare er et enkelt år, hvor vi oplever den her vejrsituation. Så vi spekulerer meget på, hvordan vi skal løse problemet omkring det dårlige føre i skovene, siger Niels Peter Dalsgaard Jensen.

Facebook
Twitter