Rekordmange røde glenter: "Europas flotteste rovfugl" elsker Danmark

Sidste år meldte Dansk Ornitologisk Forening om rekordstor bestand herhjemme. Nu er bestanden steget igen.

Her ses den smukke rovfugl med den kløftede hale og rustrøde farve. (Foto: © Erik Borch)

For andet år i træk er der fremgang i antallet af den røde glente herhjemme. Noget, der vækker stor begejstring hos fugleentusiaster.

Engang var rovfuglen med den rustrøde farve og vingefang på omkring halvanden meter nemlig udryddet herhjemme, men nu har den kronede dage.

Sidste år optalte Dansk Ornitologisk Forening 306 røde glenter. Ved en ny tælling fra begyndelsen af januar i år er det tal nu oppe på 371, fortæller Per Rasmussen, der har koordineret Dansk Ornitologisk Forenings optælling.

- Det er jo superfedt at fremgangen, der har været de seneste år, fortsætter, siger han.

Ifølge Per Rasmussen skyldes stigningen i bestanden primært, at fuglene ikke længere jages som før, og derudover mindre sprøjtegift i naturen, en mild vinter, og at den svenske bestand af den røde glente er blevet så stor, at nogle søger mod Danmark.

Østjylland hitter blandt fuglene

Fuglen er især vild med det østjyske bakkelandskab. Faktisk holder cirka en tredjedel af bestanden til i Østjylland. I 2016 talte man 69 røde glenter, mens det tal er oppe på 113 ved den seneste tælling.

Per Rasmussen er glad for, at det, han kalder ”Europas flotteste rovfugl” i højere og højere grad vælger at slå sig ned i Danmark.

- For det første er det jo en utrolig stor og flot rovfugl med den markante kløftede hale, og så er det jo en vigtig skraldespand at have i naturen, fordi den er ådselæder, siger han.

På kortet herunder kan du se, hvor du har den bedste chance for at opleve den røde glente og en anden populær rovfugl nemlig havørnen i Danmark.