Rekordvådt 2015 giver store problemer hos landmændene

Flere steder i landet er markerne ødelagt af den massive nedbørsmængde.

Ole Larsen på sin hvedemark, som er fyldt med bare pletter, efter vintersæden er rådnet på grund af regnvand.

Efter et rekordvådt 2015 fortsætter vejrguderne med at lade vandet ud over markerne, og det giver problemer for afgrøderne.

Ifølge DMI er der i Danmark faldet 902 mm nedbør i kalenderåret 2015 mod kun 818 mm i 2014 og 669 mm i 2013.

For planteavler Ole Larsen i Skanderborg har det fået store konsekvenser.

- Det giver primært en masse bøvl, når foråret kommer, og mange af vores vintersædsarealer vil være enormt spættede af huller, hvor der har været vand. Så vi må ud og så og lappe lidt på det, siger han.

- Det har jo en omkostning, at vi skal bruge x antal timer på at få det lappet, og på udbyttesiden vil det nok også betyde noget.

Planteproduktionskonsulent ved LMO Carsten Fabricius fortæller, at det går ud over den naturlige dræning, når der falder så meget vand.

- Så landmændene skal jo sørge for, at de får drænet vandet væk lige så stille. Vi har fuld dræning i vores østjyske jorde de fleste steder, og de dræn skal jo holdes ved lige.

Det kan dog knibe at få det gjort i krisetider, fordi det er kosteligt, siger han.

- Men de skal jo fungere i et langt stykke vej ud til et vandløb. Hvis der er et sted, hvor drænene ikke fungerer optimalt, vil vandet stige op på markerne.

Flere steder i det østjyske har det seneste års massive regnvejr haft store konsekvenser for landmændene. I videoen her er vi på besøg hos planteavler Ole Larsen i Skanderborg.

Opslået af DR P4 Østjylland på 11. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.