Retssag: Må din arbejdsgiver snage i dine sms-er?

I dag starter en sag, hvor en tidligere havnedirektør er tiltalt.

Hvor meget må en arbejdsgiver kigge med i dine sms-er. I dag starter en sag i Aarhus. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Er det okay, at din arbejdsgiver læser med, når du skriver sms'er på din arbejdsmobil?

I dag begynder en retssag i Aarhus, hvor den tidligere direktør for Aarhus Havn, Bjarne Mathiesen, er tiltalt for bryde brevhemmeligheden.

Han havde gennemlæst sms'er på kranførernes tjenestetelefoner og fundet belastende sms'er. Det førte til, at tre kranførere mistede jobbet tilbage i 2012.

Der var mistanke om intern mobning

Bjarne Mathiesen forklarede dengang, at der var mistanke om intern mobning med det formål at forhindre, at kolleger tog overarbejde. Og sms-korrespondancen viste, at det var tilfældet, sagde han dengang. Men de tre kranførere ville ikke finde sig i, at deres chef havde læst med i deres sms'er, så sammen med 25 kolleger politianmeldte de ham.

Også Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) blev i sin rolle som bestyrelsesformand for Aarhus havn meldt til politiet for brud på brevhemmeligheden.

Advokaten gik videre med sagen

Østjyllands politi efterforskede sagen og kom frem til den konklusion, at havnen havde ageret lovligt ved at læse sms'erne.

Det accepterede kranførernes advokat Bjarne Overmark dog ikke, så han gik videre med sagen.

- Datatilsynet har udtalt, at borgmester og havnedirektør ikke haft haft hjemmel til at læse sms-er. Derfor kan jeg ikke forstå, hvorfor der ikke rejses tiltale, og klager til statsadvokaten, siger han.

Bjarne Overmark mener, sagen er åbenlys og nævner et fortilfælde fra Esbjerg, hvor en mand blev dømt for at kigge i sin kærestes sms-er.

Sagen følges tæt

Sagen er nu genoptaget - og den er principiel og kan ændre fremtidig praksis på arbejdspladser, mener IT advokat Peter Lind Nielsen, der følger sagen tæt.

- Vi kan læse loven, men der er ikke mange retssager, hvor man har fået en domstol til at tage stilling, hvor grænsen går, og hvad man egentlig må, siger han

Sigtelsen mod borgmesteren er efterfølgende frafaldet, da efterforskningen pegede på, at han ikke havde været med i beslutningen om, at sms'erne skulle læses.

Det falder formentlig først dom i næste uge.