Rift om millionstøtte til grønne færger

Der er ansøgt om 600 millioner kroner til mere end 24 projekter - mere end dobbelt så meget, som puljen er på.

Færgen mellem Tunø og Hou i Jylland sejler på diesel. Men Odder Kommune har søgt om penge, så den i fremtiden kan sejle på el. (© Odder Kommune)

Rettelse: Det fremgik tidligere af et citat i artiklen, at Tunøfærgen bruger 400-500 liter diesel på en dobbelttur til Hou. Det står der også i en byrådsdagsorden fra Odder Kommune fra oktober. Men det rigtige tal er 200 liter, oplyser overfartslederen på Tunøfærgen. Det fremgik også tidligere af artiklen, at der kun er én eldrevet færge i Danmark, men der er to.

Transporten på de blå bølger skal gøres mere grøn.

Derfor har mange kommuner søgt om milliontilskud, så de kan købe nye færger, der ikke udleder så meget CO2, som deres færger gør lige nu.

Odder Kommune er en af dem. Den østjyske kommune har søgt om 29 millioner kroner i en særlig pulje under Transportministeriet til en ny færge til Tunø midt i Kattegat.

Det radikale byrådsmedlem i Odder Kresten Bjerre bliver formand for et nyt miljø- og planudvalg i kommunalbestyrelsen. Han mener, at det er nødvendigt med en ny og grønnere færge på strækningen mellem Hou og Tunø.

- Vi skal være en del af den grønne omstilling. Og den nuværende færge er dieseldrevet og bruger cirka 200 liter diesel per dobbelttur. Det er ikke så godt i forhold til klimaplanen, siger han.

På Tunø midt i Kattegat er de helt med på ideen. Men for beboerforeningsformand Claus Døssing er grøn færgefart ikke det allervigtigste.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så nej. Jeg vil gerne have, at tingene bliver grønnere, men vi er så afhængige af vores færge. Det eneste vigtige er, at den er stabil i driften og sejler, når den skal sejle, siger han.

Færger fylder i regnskabet

Odder, Horsens, Samsø og en række andre danske kommuner har for nylig søgt støtte fra særlige puljer under Transportministeriet for at kunne anskaffe nye færger, der ikke sviner så meget.

Med puljerne er der afsat i alt 285 millioner til kroner til grøn omstilling af indenrigsfærger, og der er rift om pengene.

Ifølge Transportministeriet er der kommet 24 ansøgninger fra kommunalt drevne indenrigsfærger og otte fra kommercielt drevne indenrigsfærger for et samlet tilskudsbeløb på i alt 853,2 millioner kroner.

Mange kommuner vil gerne have støtte til grønne færger. (© Transportministeriet)

De mange ansøgninger bliver skrevet, fordi kommunerne er blevet opmærksomme på, at færger fylder meget i deres samlede CO2-regnskab, lyder det fra sekretariatsleder Jan Fritz Hansen fra Færgesekretariatet, oprettet af 18 kommuner med egne øer.

- Det er forskelligt, men i mange kommuner udgør udslippet af CO2 fra færger omkring 20 procent af kommunens samlede udledning, siger han.

Kun to indenrigsfærger på el i dag

De færger, som kommunerne nu vil købe, er typisk færger, der sejler på elektricitet. Der er dermed lagt op til en mindre færgerevolution, lyder det.

- Lige nu har vi få eldrevne færger i Danmark (mellem Esbjerg og Fanø og Fynshav og Ærø, red.), så det er stadig relativt nyt, siger Jan Fritz Hansen.

Kommunerne med egne øer har planer om at lave en standardfærge, som de alle kan bruge.

Som det er nu har de næsten alle sammen forskellige færger.

Trafikstyrelsen er lige nu i gang med at gennemlæse og vurdere ansøgningerne, og forventningen er, at der kan meldes en endelig fordeling ud inden nytår.