Ro på! Institutioner sænker stemmen og lyddæmper loftet

Mere end 70 procent af FOA's medlemmer i daginstitutioner plages af støj.

(Foto: Malou Freimann Olesen © Dr Østjylland)

Larm, støj og hævede stemmer er hverdag for mange ansatte og børn i daginstitutionerne.

Faktisk siger 72 procent af fagforeningen FOA's medlemmer, der arbejder i daginstitutioner, at de ofte er generet af støj på arbejdet.

Det viser tal fra en undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har foretaget blandt FOA's medlemmer, der arbejder som pædagogiske assistenter og pædagogmedarbejdere.

I børnehaven Enggården i Brabrand har de formået at nedsætte støjen gennem pædagogiske virkemidler.

Det betyder, at der nu er stilletid ved spisning og fokus på ro, når børnene kommer ind fra legepladsen.

Lars Damborg, pædagogisk assistent ved Enggården, står bag initiativet til at skrue ned for larmen i institutionen. Og det er opstået af flere grunde.

- Vi har helt klart kolleger, som har reageret meget kraftigt på at have så meget støj omkring sig hele tiden, siger Lars Damborg.

Hævede stemmer bliver normalt

Problemet er, at man kan vænne sig til al for meget støj.

- Når man hele tiden har stemmen hævet, så føler man, at det er normaliteten. Så presser man både sig selv og stemmen, forklarer Lars Damborg.

- Vi kan få meget ud af at sænke niveauet, tale stille og roligt til hinanden og sørge for, at de meget larmende aktiviteter bliver afbrudt af noget, der er mere kvalitet i. Inden for den seneste måned har vi set en mærkbar forskel i støjniveauet, og hvordan børnene generelt er over for hinanden, siger han.

I videoen herunder kan du se, hvordan de dæmper støjen i Enggården:

Søren Jakobsen, der er chefkonsulent ved Arbejdsmiljøcentret, fortæller at det er meget forskelligt fra institution til institution, hvordan man bedst sænker støjniveauet.

- Det handler om at få lavet rammerne, så de passer, og der bliver tænkt støj ind i dem. Eksempelvis ved at lave lofter, der er akustikdæmpende.

Indbygget lyddæmpning

Hos vuggestuen Brohaven i Egå ved Aarhus har de netop fokuseret på de fysiske rammer for at få bugt med støjen.

Her er akustiske lofter og lyddæmpende gummibelægning i gulvet vigtige elementer.

- Vi har arbejdet med, at møbler kan flyttes, uden at det støjer, og at bure med legetøj ikke larmer, når de bliver taget ud og tømt, fortæller pædagogisk leder Marianne Forsmann.

- På den måde har vi ikke så mange begrænsninger på, hvad børnene kan og ikke kan. De voksne oplever heller ikke den stressende faktor, at der er støj omkring dem.

Morten Husted er far til et barn på rød stue i Brohaven, og han sætter pris på det rolige miljø.

- Det er supervigtigt både for mit barn og for de voksne. Og det er tydeligt at mærke, at der er ro, både når vi afleverer om morgenen og henter om eftermiddagen, siger Morten Husted.

- Det er altafgørende for mit barn, at der er plads til at kunne udfolde sig, og at de pædagogiske aktiviteter ikke bliver begrænset af dårlig akustik. Vi er afhængige af, at de voksne har et godt arbejdsmiljø, så de er friske til at arbejde med vores børn.

Giver plads til at give gas

Morten Husted har tre børn på fem, tre og et halvt år, og familien er blevet inspireret af vuggestuens indretning, da deres eget hus skulle renoveres.

Nu er der blandt andet lyddæmpende lofter og færre hårde overflader, der kan kaste lyd rundt i hjemmet.

Morten Husted er glad for, at støjdæmpningen er bygget ind i de fysiske rammer i vuggestuen.

- Der skal lige præcis være plads til, at børnene kan lege og give den gas, så de kan drøne rundt og køre mooncar og traktor ude på legepladsen, fordi der er et støjdæmpende underlag.

Brohavens fokus på mindre støj har derfor ikke lagt en dæmper på børnenes muligheder for at lege, forsikrer Morten Husted.

- Tværtimod. Der er kommet mere fri leg, og børns frie leg larmer altså. Så det er fedt, at der er plads til det.