Robot-gulvvask skal aflaste rengøringspersonale på ældrecentre

Aarhus Kommune tester, om automatisk gulvvask giver personalet mere tid til de ældre.

Denne gulvvaskerobot kan måske spare penge og samtidig gøre hverdagen lettere for rengøringspersonalet, som er hårdt belastet af gulvvask.

Glem alt om sure karklude og gammeldags gulvskrubber.

Aarhus Kommune tester i øjeblikket en gulvvaskerobot på et rehabiliteringscenter. Robotten skal gøre gulvvasken mere effektiv og give bedre arbejdsforhold for personalet.

- Hvis en robot kan klare noget af rengøringen mere effektivt, kan vi prioritere mere tid til borgerne , siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF).

Gulvvask er en nedslidende og tidskrævende opgave for personalet på plejehjem.

En undersøgelse fra fagforbundet 3F viste i 2014, at 46 procent af 1.430 adspurgte rengøringsmedarbejdere føler sig fysisk slidt ned.

Især på store gulvarealer med mange ensartede bevægelser, er rengøringsarbejdet belastende og tidskrævende.

- Hvis en robot kan klare de mest belastende opgaver, kan den også være med til at give et bedre arbejdsmiljø og nedbringe sygefraværet. Det skal vi have prøvet af, og nu ser vi, om kvaliteten svarer til vores forventninger, siger Jette Skive.

Aarhus Kommune afprøver i første omgang gulvvaskerobotten på rehabiliteringscentret Vikærgården, der også fungerer som kommunens testcenter for nye velfærdsteknologiske løsninger.

På Vikærgården har rengøringsmedarbejdere taget godt imod deres nye kollega, som de har døbt Gulvbot.

Vaskerobotterne er allerede i sving andre steder i landet- blandt på rådhuset i Silkeborg, hvor "Roberta", som hun kaldes, brummer rundt og vasker gulvene i kantinen og i forhallen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.