Robotkirurgi i fare på Aarhus Universitetshospital: Overlæge imod midlertidig nedjustering

Operationsrobotten på Mavetarmkirurgisk Afdeling må måske stoppe med at operere frem til 2020.

- Vi lever jo af at give god behandling, og nogle gange er det så frustrerende, at den mulighed bliver frataget én, og man skal vende alle mønter i lommen for at se, om man har nok, siger overlæge Niels Thomassen. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)

Opdateret d. 12/06-2019 klokken 8.41: Forslaget er blevet droppet af regionsrådet.

Problemerne med økonomien på Aarhus Universitetshospital kan betyde, at en af hospitalets operationsrobotter bliver kørt til opbevaring på lageret.

Når hospitalsudvalget tirsdag mødes for at drøfte spareplanerne, handler et af forslagene om at skære ned på robotkirurgien, som hospitalet tidligere har profileret sig på.

I forbindelse med den sparerunde, som universitetshospitalet står over for, skal mavetarmkirugisk afdeling spare omkring 11 millioner kroner. Det er afdelingsledelsen selv, der har peget på en delvis nedlukning af robotkirurgien resten af 2019 og 2020.

Det vil kunne give en besparelse på to millioner kroner om året. Men det er en farlig vej at gå, mener overlæge på afdelingen Niels Thomassen:

- Jeg tror, det har været et udspil i desperation, fordi hospitalsledelsen havde krævet et udspil fra os, og så har man sat alt over styr på afdelingen, heriblandt robotkirurgien, mener han.

Niels Thomassen frygter, at en delvis nedlukning af robotkirurgien ikke vil spare penge. Det skyldes, at det ifølge ham koster en million kroner om året at have fuld service på robotten, uanset hvor mange eller få operationer, der laves. Derudover kan regionen komme til at betale for at sende operationer ud af regionen.

- Det er jo også et satsningsområde for Aarhus Universitetshospital, så det virker meget modsat at lukke det ned, siger han.

Der udføres omkring 130 operationer med robotten om året mod eksempelvis kræft i endetarmen. Men faktisk burde man skrue op for brugen af operationsrobotten, da man kan spare penge ved at udnytte dens egenskaber og lave 200 operationer årligt, mener han.

- Så får man alle fordelene ved robotten. Så bliver omkostningerne fuldstændig sammenlignelige med anden kirurgi, og resultaterne for patienterne bliver bedre. Så man burde i virkeligheden gå i den modsatte retning af at lukke ned, siger han.

I videoen her assisterer Niels Thomassen læger i Tromsø i Norge med en operation af en fremfalden endetarm på en kvinde.

Regionsrådsformand: Bedre end fyringer

En midlertidig nedlukning for robotkirurgi vil spare to millioner kroner, og det er bedre end at fyre personale, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

- Hvis vi skærer yderligere i personalet, er der en risiko for, at det kan gå ud over de højtspecialiserede funktioner, vi har, og dermed give en dårligere behandling. Så jeg tror, alternativet er værre, og at det derfor er en god idé at foretage denne besparelse midlertidigt, forklarer han.

Men selvom robotten skal slukkes, vil den stadig koste en million kroner om året at vedligeholde. Derfor kunne det måske være nærliggende at sælge robotten. Men det kommer ikke på tale, lyder det fra Anders Kühnau.

- Vi skal ikke ud og sælge robotterne, for der er kun tale om en midlertidig og delvis nedjustering af vores brug af robotter. Jeg har også en klar forventning om, at vi kommer til at bruge dem igen, i takt med at vi ser, behovet stiger, siger han.

For overlæge Niels Thomassen er der meget på spil.

- Vi lever jo af at give god behandling, og nogle gange er det så frustrerende, at den mulighed bliver frataget én, og man skal vende alle mønter i lommen for at se, om man har nok, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk