Rødbedebøf og grønkålssuppe: Aarhusianske byrødder vil lave veganermad til børn og ældre

Der skal være veganerkost i alle institutioner og kantiner, foreslår et flertal af byrødder i Aarhus.

Charlotte Milo og familien lever vegansk. Hun giver børnene vitaminet B12 og er ikke bekymret for, om de får de rigtige næringsstoffer. (© dr)

I stedet for frikadeller kan børn og ældre i Aarhus Kommune måske fremover vælge salat af stegt og råmarineret grønkål, rødbedebøf eller pizza med kartoffel.

Aarhus kan nemlig blive den første kommune i landet, hvor alle institutioner og kantiner fra vuggestuer og plejecentre skal tilbyde plantekost som en fast del af menuen.

Det fremgår af et forslag, som er stillet af Socialdemokratiet, De Radikale og Alternativet, der til sammen har flertal i Aarhus Byråd.

Baggrunden er, at flere veganerforældre har ønsket, at deres børn kan få vegansk mad i daginstitutionen. Samtidig skal forslaget være med til at indfri kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2030.

Veganer og mor til to Charlotte Milo er en af de forældre, som kender til dilemmaet med at sende sin veganske søn på to år Vilfred i en institution med almindelig kostordning.

- Så vil han være det barn, som havde sin egen mælk med og sin egen postej med, og det er ikke noget, som vi har lyst til, siger hun.

Familien spiser ikke kød, mælkeprodukter eller æg og derfor har Vilfred en vegansk madpakke med i vuggestue hver dag.

Charlotte Milo håber derfor, at både Vilfred og lillebror Anker i fremtiden kan få vegansk mad i institutionerne.

Vil have klimavenlig kost

Med forslaget i byrådet bliver det fremad lettere for veganske forældre at sende poderne i institution.

- Vi synes, at der er behov for en ekstra mulighed på menukortet, som er mere klimavenlig, men jeg går først og fremmest ind for, at vi lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til de små, siger Eva Borchorst Mejnertz fra De Radikale.

SF er med på ideen med mere grønt på menuen, men Thomas Medom understreger, at den veganske mad skal følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

- Det kan også blive bøvlet for pædagogerne, så der går man for langt i forhold til sund fornuft, mener han.

Bekymret over total plantebaseret kost

De mindste må dog ikke få ren vegansk kost, advarer professor Christian Mølgaard, som er ekspert i børneernæring på Københavns Universitet.

- De første par år udvikles hjernen så meget, at man har brug for en virkelig sund kost, så man får de vitaminer og mineraler, der er i en normal, også animalsk baseret kost, siger han.

Det er for eksempel B12, som man er specielt bekymret for, da det er svært at få B12 nok i en vegansk kost.

- Børn har brug for at få de næringsstoffer, som er i en varieret kost. Man er specielt bekymret, hvis det er en total plantebaseret kost, hvor der ikke indgår nogen animalsk som mælk eller æg, siger Christian Mølgaard.

Den enkelte institution ved bedst

Hos Aarhus Forældreorganisation synes formand Morten Bowman, at de lokale forældreinstitutioner selv skal bestemme kosten.

- Vi har lokaldemokrati, og det er besluttet på landsplan, da der kan være mange hensyn at tage lokalt. De har bedre styr på ude i institutionerne, hvad der er en god ide for den enkelte, siger han.

Morten Bowman vil nu skrive til byrådet

- Vi håber, at vi kan få lov til at ændre forslaget, så det kun bliver en hensigtserklæring til bestyrelserne om, at de meget gerne må tænke grøntsager ind i kosten, siger han.

Forslaget bliver behandlet i Aarhus Byråd onsdag, hvor det sandsynligvis bliver sendt til behandling i et udvalg.

Det siger Sundhedsstyrelsen om vegansk kost til småbørn

  • Vegansk kost til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår.

  • Barnet bør ammes i mindst to år og få tilskud af B12-vitamin, hvis familien insisterer på denne kostform.

  • Det er vigtigt, at væksten følges nøje hos disse børn, da der er risiko for, at de vokser dårligt.

  • Kilde: Sundhedsstyrelsens håndbog for sundhedspersonale om ernæring til småbørn og spædbørn.

FacebookTwitter